U centru Zagreba napadač rafalima pucao po zgradama, pa izvršio samoubistvo

Na Trgu svetog Marka, gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz “kalašnjikova” teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage, pa trgu, koji je jedno od historijskih središta Zagreba, posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu pucnjave počela istraga, koji bi trebala rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač na 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratak rafal iz automatske puške.

Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Počinitelj 22-godišnjak, ostavio poruku na Facebooku

Na Markovom trgu, na kojem se nalaze zgrade Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavni sud Hrvatske, trenutno se nalaze ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved, a mjesto je obišao i premijer Andrej Plenković, koji u trenutku napada nije bio u zgradi Vlade.

U Vladi se doznaje da je povrijeđeni policajac radio u njihovom osiguranju te da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade.

Iz MUP-a su dopunom informacija o počinitelju obavijestili da se radi o 22-godišnjem hrvatskom državljaninu koji nije od ranije poznat policiji.

“Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima”, objavili su.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, napadač je iz Kutine, dolazi iz braniteljske porodice, a motivi i dalje nisu poznati.

Napadač je odmah nakon napada na Facebooku ostavio poruku, piše Index.

U poruci piše da mu je “dosta prijevara i gaženja ljudskih vrijednosti” te da neko za to mora odgovarati.

Zapucao rafal, ranio policajca

Policija je ranije izvijestila da je dojava o pucnjavi zaprimljena u 8:06 sati, a manje od sat vremena kasnije potvrdili su da je muškarac koji odgovara opisu počinitelja nakon napada na policajca iz Vladinog osiguranja počinio samoubistvo.

“Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo”, izvijestio je MUP.

Prema pisanju medija, koji se pozivaju na očevice, počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane Crkve svetog Marka.

Zapucao je rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora, pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora i zatim pobjegao.

Policajac operisan

Ustrijeljeni policajac dovezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke te s obje strane trupa, a za sada su mu funkcije stabilne, izjavio je Hini direktor bolnice Mario Zovak.

“U ovom trenutku su vitalne funkcije stabilne, ne vidimo znakove ugroženosti života, međutim, brine nas mogućnost unutarnjih ozljeda, jer nam je u ovom trenutku nemoguće procijeniti putanju metka”, rekao je Zovak.

Zagrebačka policija objavila je da je policajac operiran i stanje mu je stabilno. U tijeku je druga operacija policajca, koja bi trebala biti gotova u 13 sati, pišu hrvatski mediji. Ranjen je u nadlakticu i podlakticu te u svaku stranu trupa.

Sabor je otkazao sve aktivnosti za ponedjeljak, objavio je zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Prevrnućemo svaki kamen dok ne nađemo počinioca, rekao za Al Jazeeru ministar MUP-a Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Published On 31 Dec 2012

Nezavisni sindikat policije Srbije počeo je štrajk kojim traži poboljšanje materijalnog položaja radnika MUP-a i policije.

Published On 12 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO