Stručnjaci: Napad na zgradu Vlade pokazatelj netolerancije

Danijel Bezuk objavio je prije samoubistva poruku na Facebooku da je ''dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti'' (Sanjin Struki? / Pixsell)

Brojni komentari podrške na društvenim mrežama mladiću koji je jutros pucao na policajca ispred zgrade hrvatske vlade, a zatim oduzeo život i sebi.

Većina komenatra na društvenim mrežama odnosi se na to da je reakcija Danijela Bezuka (22) iz Kutine produkt sistema u Hrvatskoj, da nesretni mladić nije trebao pucati u policajca koji također radi za mizernu platu, te da je metke trebao ispaliti u one koji sjede u zgradi Vlade.

Slični komentari mogli su se vidjeti i kada je Filip Zavadlav (25) početkom godine ubio trojicu muškaraca u Splitu, optužujući ih za zlostavljenje njegove porodice.

Danijel Bezuk objavio je prije samoubistva poruku na Facebooku da je “dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”. 

Kako navodi Hina, Bezuk je prvih godina objavljivao snimke pjesama Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka i teških strojnica. Također, 2011, dok je još bio u osnovnoj školi, na jednoj od snimaka testiranja snajperske puške napisao je “da sam jedan od njih, da skidam Srbe”.

“Ono što je jako važno – kakav je naš javni diskurs. Koja je razina komunikacije koju koristimo na društvenim mrežama, pa i u medijima? Za Hrvatsku je dosta niska i primjećuje se velika netolerancija”, rekla je u razgovoru za Hinu voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a Danijela Štimac Grbić.

Nasilnike se proglašava herojima

“Zadnji događaji u Hrvatskoj, ovo nije prvi, govore o tome da se neki ljudi koji posežu za nasiljem zapravo proglašavaju herojima, odnosno da se takvi činovi vide kao neka vrsta otpora represiji, odnosno preuzimanja pravde u svoje ruke”, ustvrdila je Štimac Grbić.

Zadnja Bezukova objava prikupila je velik broj komentara i reakcija, među kojima su i pozitivne.

Mladi su komentirali “počivaj u miru”, “ovo je napravio za cijelu Hrvatsku”, “učinio si više i poslao jasniju poruku od cijele Hrvatske zajedno”, “žalosno je što nije koknija nekog ‘ko je to zaslužija”, ali bilo je i oprečnih, jednako nasilnih komentara, poput “sve ove koji ga podržavaju, izbušit iz kalašnjikova s četiri metka pa ćemo vidit kakav je heroj”. 

“Ono što se na društvenim mrežama traži je zapravo skupina istomišljenika. Društvene mreže i jesu za povezivanje onih koji slično misle, prema tome, traži se odobravanje društva, vjerojatno nešto što se u realnom životu nije imalo”, istaknula je Štimac Grbić.

Uz to, kako se radilo i o samoubistvu, Štimac Grbić je ocijenila da se vjerojatno radi i o postojanju nekog mentalnog poremećaja kojeg je na vrijeme trebalo prepoznati i tretirati.

“Sve to upravo svjedoči o činjenici da ne radimo dovoljno niti na prevenciji, niti na ranom prepoznavanju i tretmanu mentalnih poremećaja, odnosno rizika za mentalno zdravlje, pogotovo kod mladih”, upozorila je Štimac Grbić.

Rana adolescencija je vulnerabilno razdoblje

Pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče Tihana Jendričko istaknula je za Hinu da je tokom adolescencije biološki i psihološki razvoj u najintenzivnijoj fazi razvoja, a posebno razvoj identiteta. Iznimno senzibilno i vulnerabilno razdoblje također je i faza tzv. kasne adolescencije, odnosno period do negdje 25. godine života.

U tom periodu često i počinju određene poteškoće ili frustracije, s obzirom na to da mladu osobu očekuje niz izazova na području samostalnosti, razvoja odgovornosti, adekvatnih bliskih odnosa, novih životnih uloga.

“Okolina ponekad ne prepoznaje razlike između razvojnih faza, kao što su pubertet i normalne promjene u sklopu njega ili se radi o početku razvoja nekih psihičkih smetnji. Stoga je uloga društvenih mreža kod mladih briga o vlastitoj vrijednosti, mjesto gdje se mogu izraziti, biti kreativni i povezani, a ne biti u međusobnoj kompeticiji”, objasnila je Jendričko.

Iako društvene mreže imaju i pozitivne strane, ukupno vrijeme provedeno na društvenim mrežama, izloženost oglasima, tip sadržaja koji dijele vršnjaci, komentari drugih i čitav raspon drugih čimbenika mogu imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

Uz to, Jendričko je ustvrdila da današnji adolescenti veliki dio vremena provode na društvenim mrežama, gubeći mogućnost za razvoj ključnih životnih i socijalnih vještina.

“Paradoks je u tome što u vrijeme kada se imamo mogućnost najviše povezati, a u današnje vrijeme i jesmo povezaniji nego ikad prije, istovremeno bivamo i jako usamljeni”, istaknula je.

Izvor: Agencije


Povezane

Na Markovom trgu u centru Zagreba ranjen je policajac. Napadač, 22-godišnji, koji je pucao iz automatske puške, je pronađen, a policija je izvijestila da je izvršio samoubistvo. Pucnjava se dogodila na trgu na kojem su smještene najvažnije institucije Hrvatske. Iz Zagreba izvještava Nikolina Zavišić.    

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO