Lajčak: Dijalog Kosova i Srbije jasno povezan s njihovom evropskom budućnošću

Miroslav Lajčak je ranije rekao da Brisel od Vučića očekuje dalekosežnu odluku ali i da se predsjednik Srbije s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu Srbiji zauzvrat (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak je danas rekao da je dijalog Kosova i Srbije jasno povezan s njihovom budućnošću.

On je danas u Luksemburgu ministrima vanjskih poslova EU-a predstavio izvještaj o toku dijaloga Srbije i Kosova, prenijela je agencija Beta.

“Zahvalan sam na iskrenom interesovanju i snažnoj podršci [ministara vanjskih poslova EU-a]. Današnja diskusija potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu nakon sastanka.

Nešto ranije govoreći o dijalogu Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je rekao da Brisel od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” o Kosovu.

Lajčak je, govoreći za austrijski Wiener Zeitung rekao da Brisel od Vučića očekuje dalekosežnu odluku ali i da se predsjednik Srbije s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu Srbiji zauzvrat.

Nezavisnost od Srbije

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.
Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije.

Od tada Srbija pokušava blokirati prijem Kosova u međunarodne organizacije, kao i izlobirati kod nekih zemalja da povuku priznanje Kosova.

Lajčak je za Wiener Zeitung rekao da je najteži dio bio da se dijalog uopće ponovo pokrene.

U dijalog između Srbije i Kosova uključio se i američki predsjednik Donald Trump, a kao rezultat toga je ekonomski sporazum kojeg su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti potpisali u Bijeloj kući početkom septembra.

Od dijaloga Srbije i Kosova umnogome zavisi stabilnost i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, na prvom mjestu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO