Hrvatska objavila nove mjere o nošenju maski i javnom okupljanju

Maske moraju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima... (EPA)

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u ponedjeljak odluke kojima se uvodi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, javlja Hina.

Organizatori društvenih okupljanja obavezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektronske pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, stoji u odluci o ograničavanju okupljanja.

Županijski stožer je obavezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za saglasnost. 

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena saglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove odluke, trebala biti zatražena saglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.

Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na: profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska takmičenja, okupljanja tokom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom odlukom.

Obavezno korištenje maski

Kako se dalje navodi, odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene.

Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Također su ih obvezni nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru.

Maske su obvezni nositi gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru te druge osobe koje na to obaveže njihov poslodavac. 

Maske za lice ili medicinske maske građani su obavezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, a ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ova odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, prenijela je Hina.

Obavezuju se poslodavci i organizatori društvenih, javnih i drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski.

Odluke Nacionalnog stožera CZ primjenjuju se od 13. oktobra.

Izvor: Agencije


Povezane

U Hrvatskoj su tri osobe preminule od posljedica COVID-a 19. Potvrđen je i 181 novi slučaj zaraze. U nacionalnom štabu navode da broj novozaraženih ne daje sliku stvarnog stanja jer je riječ o rezultatima testiranja u nedjelju. Propisane su i nove mjere. Između ostalog, uvedena je obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće […]

Published On 12 Oct 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO