Facebook zabranio negiranje holokausta

Facebook je pošle sedmice objavio da će ukloniti bilo kakav sadržaj koji otvoreno podržava Qanon, teoriju zavjere popularnu na desnici (EPA)

Facebook je na svojim stranicama zabranio negiranje holokausta, istaknuvši kako je zabrinut zbog rasta antisemitizma u svijetu. 

“Ako ljudi na Facebooku pretražuju holokaust, počet ćemo ih usmjeravati na vjerodostojne izvore kako bi dobili precizne informacije“, rekao je u ponedjeljak šef Facebooka Mark Zuckerberg, navodi dpa, prenosi Hina. 

Naglasio je kako se često dvoumi između zaštite slobode govora i ograničavanja govora mržnje. 

“Povlačenje crte između onog što jest i onog što nije prihvatljivo nije lako, no s trenutnom situacijom u svijetu mislim da je ovo prava ravnoteža“, kazao je. 

Ograničeno širenje i teorije zavjere

Facebook je pošle sedmice objavio da će ukloniti bilo kakav sadržaj koji otvoreno podržava Qanon, teoriju zavjere popularnu na desnici koja tvrdi da svijetom vladaju sotonistički pedofili. 

Facebook je ograničio i namjerne dezinformacije o korona virusu, kao i sadržaj kojem je cilj smanjiti izlaznost na izborima.

“Marš živih”, godišnje okupljanje preživjelih u Poljskoj kako bi obilježili holokaust, stradanje približno šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu, prvi se put obilježilo posredstvom interneta jer je zbog pandemije korona virusa uvedeno ograničenje kretanja.

Učesnici marša uobičajeno se okupljaju u koncentracijskom logoru Auschwitz u aprilu, ali su mjere za sprečavanje širenja virusa ove godine onemogućile komemoraciju prvi put u historiji otkako se taj skup održava.

Izvor: Agencije