Pahor: Milanović neće mijenjati stav prema arbitraži

Borut Pahor
Pahor je Milanoviću poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako smatra da novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži, ali će odnos s njime početi “otvorenih ruku i dati šansu dijalogu”.

On je telefonski razgovarao s Milanovićem i čestitao mu na pobjedi te prihvatio poziv da početkom veljače dođe na predsjedničku inauguraciju u Zagreb, prenosi Hina.

Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, 2015. istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja.

Upitan što očekuje od odnosa s novim hrvatskim predsjednkom, Pahor je novinarima izjavio kako će taj odnos početi “otvorenih ruku i dati šansu dijalogu”.

‘Poznajemo se vrlo dobro’

“S novoizabranim predsjednikom Milanovićem poznajem se već 15 godina, poznajemo se vrlo dobro. Ne spadam među one koji misle da će on zbog novog položaja bitno mijenjati svoja stajališta. Nisam ih mijenjao ni ja u slučajevima kad smatram da za ta stajališta imam argumente”, istaknuo je Pahor.

Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pritom mora računati na poznata slovenska stajališta u vezi s graničnom arbitražom.

“U dijalogu će trebati naći način kako bi Slovenija i Hrvatska u sljedećim godinama mogle uzajamno i sporazumno označiti granicu koju je odredio arbitražni sud te tako zatvoriti i posljednje veliko pitanje koje je bilo nastalo nakon raspada prijašnje države”, kazao je Pahor.

Milanoviću je čestitao i predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i predsjednik Parlamenta Dejan Židan, kazavši da su pred dvjema državama brojni izazovi koji zahtijevaju suradnju i dijalog.

“Čvrsto sam uvjeren kako je došlo vrijeme da Hrvatska i Slovenija obnove prijateljske odnose na temelju vladavine prava, međusobnog poštovanja i pripadnosti zajedničkim europskim vrijednostima”, rekao je novinarima Židan, koji je na čelo socijaldemokrata došao nakon Pahora, navodi Hina.

Hrvatski izlazak iz arbitraže

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obveznom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada