Crna Gora: Udruženja traže oslobađanje uhapšene novinarke

Vijest o prisustvu policije s Kosova kao ispomoći crnogorskim policajcima 'uznemirila' je javnost (EPA)
Vijest o prisustvu policije s Kosova kao ispomoći crnogorskim policajcima 'uznemirila' je javnost (EPA)

Novinarska udruženja u Crnoj Gori zatražila su u ponedjeljak oslobađanje kolegice Anđele Đikanović, uhapšene jer je, navodno, širila paniku objavom vijesti da će crnogorskoj policiji za pravoslavni Božić pomagati specijalci s Kosova.

Brani se sa slobode

Anđela Đikanović (26) puštena je u ponedjeljak da se brani sa slobode nakon što je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo izazivanja panike i nereda, prenosi Tanjug.

Novinarka potrala Fos media uhapšena je u nedjelju kasno navečer zbog objavljivanja vijesti da će policiji u osiguranju skupova za Badnjak i Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Crnogorska vlada i policija odmah su demantirale vijest, tvrdeći da je riječ o “lažnoj informaciji, koja ima za cilj uznemiriti javnost i izazvati nerede”, prenosi Hina.

Srbijanski mediji ubrzo su prenijeli informaciju s naslovima poput “Policija Crne Gore otkazuje poslušnost: Specijalci sa Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan?!” i “Milo zove specijalce sa Kosova da ga brane od Srba”.

Advokat Miloš Vuksanović saopćio je da je hapšenje Anđele Đikanović (26) presedan, posebno zbog toga što je pred tužiocem izjavila da je informaciju objavila na osnovu “kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova”, ne otkrivajući o kome je riječ.

Ostavka na mjesto glavne urednice

“Naročito imajući u vidu da u radnjama novinarke Anđele Đikanović ne postoji nijedan element krivičnog djela, da joj je stavljeno na teret da je objavljenim tekstom izazvala paniku, iako panike, kao što vidimo, nema, niti je na bilo koji način narušen javni red i mir u Crnoj Gori”, rekao je Vuksanović.

Hitno oslobađanje novinarke zatražile su novinarska udruženja, ocjenjujući da je riječ o zastrašivanju.

“Korištenje mlade novinarke za zastrašivanje ostalih kolega sramna je poruka Vlade, koja ne traži hitnu reakciju za prebijene novinare i lažirane istrage o napadima, ali traži da nam se stave lisice jer nam je neko podvalio (ili nije) vijest”, saopćilo je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore.

I Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore protestirao je zbog hapšenja Anđele Đikanović, koja je nakon objavljene vijesti dala ostavku na mjesto glavne urednice portala Fos media.

Od novinarke se ogradila uprava tog portala.

“Napominjemo da nismo upoznati sa motivom i razlogom koji stoji iza nesmotrenog postupka bivše urednice i smatramo da je načinila veliku štetu svim zaposlenim i cijeloj kompaniji”, saopćila je uprava.

Napad na predsjednika parlamenta

Napetosti u Crnoj Gori porasle su nakon što je u posljednjim danima 2019. crnogorska Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC), smatrajući da je riječ o paravanu za oduzimanje crkvene imovine.

Taj zakon, s druge strane, podržava Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti.

Zakon su, uz određene prijedloge, podržali i predstavnici Katoličke crkve te Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Usvajanju Zakona prethodio je incident u Skupštini, kada su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima i napadom na predsjednika parlamenta pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhapšeni, a trojica zadržana u pritvoru.

Od usvanja zakona hiljade vjernika SPC-a nakon večernjih molitvi u većini gradova Crne Gore sudjeluju u protestnim šetnjama, vršeći pritisak na Vladu da povuče zakon ili da s predstavnicima SPC-a počne dijalog o spornim odredbama Zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO