LA Times: BiH jedna od top 10 destinacija u 2020.

Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993. i obnovljen 2004. godine, je popularni jednodnevni izlet na 100-tinjak kilometara jugozapadno od Sarajeva (EPA)

Bosna i Hercegovina je jedna od top 10 destinacija koje turisti trebaju posjetiti u godini koja je pred nama, smatra američki Los Angeles Times.

„Istina je univerzalno priznata kako je putovanje lakše i bogatije u parnim godinama. Možda jeste, možda nije, ali ovo je stvar. Pravo je vrijeme da se gleda naprijed i ako pogledate ovaj izbor, shvatit ćete kako je putovanje pravi način za godinu 2020. koja zaista ima lijep zvuk“, piše autor LA Timesa Christopher Reynolds.

U njegovom tekstu se dalje navodi 10 najboljih destinacija, odnosno „10 mjesta koje bi voljeli da posjetite u godini koja je pred nama i mislimo kako će i vama biti tako“.

Lista je napravljena abecedno, a na prvom mjestu je balkanska država BiH gdje je rat „prestao decembra 1995. godine“, navodi autor.

„Ova multikulturna država je otvorila svoje novo poglavlje sa jačanjem turizma. Tako je u prvih devet mjeseci 2019. zabilježen porast broja gostiju za 11 posto, na 1,2 miliona. Centralna atrakcija je Sarajevo, prijestolnica gdje su starom dijelu možete naći crkve, sinagoge i džamije koje su stare stoljećima“, piše Reynolds.

Mostar i Međugorje

On spominje kako je žičara koja vodi na planinu Trebević, „poprište takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama 1984. koje je uništena tokom borbi početkom 1990-ih“, ponovno otvorena 2018. godine.

„Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993. i obnovljen 2004. godine, je popularni jednodnevni izlet na 100-tinjak kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i skokova sa mosta u avgustu. Tako je, skakači skaču sa mosta u rijeku Neretvu.“

U LA Timesu spominju i Međugorje, mjesto jugozapadno od Mostara koje je poprište vjerskog hodočašća katolika.

Kao dalje destinacije spominju se egipatska prijestolnica Kairo, kanadski Međunarodni park mira Waterton Glacier International Peace Park (Montana i Alberta), potom Kostarika, japanski Kyoto, Maldivi, švedska Laponija, Vancouver (Kanada), Vels i na kraju američka prijestolnica Washington D.C.

Izvor: Agencije