Jovanović: Dačićeva izjava je otvoreni fašizam

Dačić: Moralna obaveza građana Srbije koji su crnogorskog porijekla je da ne šute o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, te da se, ako tako ne misle, vrate u Crnu Goru (EPA)

Lider srbijanske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je kao primjer, ne samo otvorene diskriminacije, nego čistog fašizma, izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o tome kako je moralna obaveza građana Srbije koji su crnogorskog porijekla da ne šute o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kako to duguju Srbiji, te da se, ako tako ne misle, vrate u Crnu Goru, prenosi agencija Tanjug.

Šef srbijanske diplomatije Dačić je ranije danas kazao kako je moralna obaveza svakoga ko je dobio državljanstvo Srbije, koji je sve što ima stekao u Srbiji i sve koji duguju Srbiji i srpskom narodu, da ne šute o ovom pitanju.

„Ne kažem da je potrebna neka istraga, ja samo kažem da vi to dugujete Srbiji, ako ne mislite tako, onda se vratite u Crnu Goru, jer, to da podržavaju ovo što se radi protiv Srba, a uživaju privilegije u Srbiji, to neće moći“, dodao je on.

Izljevi agresije

Tu izjavu Jovanović je protumačio kao ideju da se oduzima državljanstvo građanima Srbije koji imaju drugačije mišljenje po određenom pitanju.

„Ovakva izjava Dačića dostojna je fašizma i fašista, u najboljem duhu onoga što Dačić stvarno i jeste, pa ne mora više da se skriva. Obraćanje [predsjednika Srbije Aleksandra] Vučića je moralo biti tačka na izjave o ovoj temi i nema potrebe više iko da produbljuje probleme sa Crnom Gorom“, istakao je.

On dodaje kako je suvereno pravo jedne države donošenje zakone koje tamošnja skupštinska većina misli da treba donijeti kao što je pravo svakog građanina te države da u vezi toga izrazi svoje nezadovoljstvo.

„I tako svako normalan treba da posmatra stvari u Crnoj Gori. Umesto toga, imamo izlive agresije koje pomaže vlast u Srbiji, što se na kraju završava ovakvom izjavom Ivice Dačića“, navodi Jovanović.

Izvor: Agencije