Novo upozorenje: Zrak u Sarajevu opasan po zdravlje

Indeks kvalitete zraka na većini mjernih stanica je označen kao opasan (EkoAkcija/printscreen)
Indeks kvalitete zraka na većini mjernih stanica je označen kao opasan (EkoAkcija/printscreen)

Zagađenje zraka u Sarajevu danas je najveće u odnosu na prethodne dane.

Prema indeksu kvaliteta zraka objavljenom na web stranici Eko Akcija, zrak na području grada večeras je „opasan“ za zdravlje.

Mjerne stanice pokazale su da je u 21 sat indeks kvaliteta zraka na mjernoj stanici na Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država iznosio 349, Bjelavama 335 i Otoci 348 i označen je kao „opasan“, dok je zrak na Vijećnici (281) okarakterisan kao vrlo nezdrav.

Izbjegavati boravak napolju

U ovakvim situacijama povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica na respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Preporuka je da oboljeli od plućnih i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji izbjegavaju boravak napolju i bilo kakve aktivnosti. Vlada Kantona Sarajevo prije dva dana je proglasila epizodu “upozorenja” za sve zone u Kantonu koje podliježu primjeni Plana interventnih mjera.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tri grada iz zemalja našeg dijela Evrope našla su se na listi 10 najzagađenijih na svijetu, a najlošiji zrak udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Prema izvještaju AirVisuala, Beograd je bio najzagađeniji grad na svijetu sa 184 štetne lebdeće čestice u kubnom metru zraka. Na drugom neslavnom mjestu po zagađenju prema mjerenjima […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO