Muškarac verbalno napao Milanovića, ovaj mu pružio ruku

Pravo birati ima 3. 860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug (EPA)
Pravo birati ima 3. 860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug (EPA)

Hrvatski birači danas, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović ili Zorana Milanovića.

Svoju građansku dužnost obavio je i predsjednički kandidat Zoran Milanović koji je iz prvog kruga izbora izašao kao pobjednik. Poručio je kako su izbori važni jer građani tako direktno sudjeluju u demokratskim procesima.

Prilikom izlaska s biračkog mjesta, Milanovića je verbalno napao muškarac koji je na njega počeo galamiti i vrijeđati ga, na što mu je predsjednički kandidat pružio ruku.

Milanovića je verbalno napao zagrebački advokat [Boris Ščitar/ Večernji list/ Pixsell]

Milanović je rekao kako mu se, u posljednjih šest mjeseci koliko putuje po Hrvatskoj, ovakav verbalni napad dogodio – prvi put.

Kasnije je objavljeno kako je riječ o zagrebačkom advokatu Branimiru Joviću.

Novinar Al Jazeere Marin Veršić javlja kako je izlaznost na drugom krugu izbora do 11:30 bila 18,87 posto.

Hiljade novih birača

Pravo birati ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, prenosi Hina.

Broj prethodno registriranih, vjerojatno ljudi koji odlaze na zimovanje u inostranstvo, porastao je za gotovo 3.000, privremeno upisanih, dakle onih koji unutar Hrvatske mijenjaju mjesto za glasanje je gotovo 4.000 više i tako dalje.

Državna izborna komisija (DIP) pozvalo ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

“Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti”, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

“Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti proveden profesionalno i na transparentan način kao što je proveden i prvi”, rekla je potpredsjednica DIP-a, navodeći kako to potvrđuje i podatak da na izbore nije bilo prigovora, iako ih se moglo očekivati s obzirom da se u prvom krugu natjecalo čak 11 predsjedničkih kandidata.

Glasanje na izborima

Za drugi izborni krug je sve spremno, odštampani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, glasanje u nedjelju, od 7 do 19 sati, može krenuti.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inostranstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po centralnoevropskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Angeles u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, više od 14.000, SDP-ovih je gotovo 9.000, HSS-ovih 344 i tako dalje.

Uzme li se broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inostranstvu, svako će, u prosjeku, promatrati 3,7 odnosno 1,7 promatrača.

I u provedbi izbora sudjelovat će velik broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborne komisije, njih gotovo 45.000.

Prvi rezultati

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu.

U nedjelju imaju samo dva kandidata, pa će posao biračkih odbora biti kraći, jer će brže prebrojiti glasove, sastaviti zapisnike, odnijeti izborni materijal u nadležnu izbornu komisiju gdje će se unositi rezultati, pojasnila je Fabijančić-Križanić.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasali. U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj ko dobije najveći broj glasova birača koji su glasali.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO