Nakon 21 godine uhapšen osumnjičeni za ubistvo Ibrahima Dedića

Ibrahim Dedić
Ibrahim Dedić je bio vlasnik prve privatne banke u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a ubijen je 1999. godine (Željko Hladika / Pixsell)

Zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića 1999. godine na zagrebačkoj Peščenici, hrvatska je policija uhitila 49-godišnjeg državljanina Hrvatske, Nizozemske i Švicarske, izvijestila je zagrebačka policija.

Uz uhićenog 49-godišnjaka, koji, prema policijskim podacima, već desetak godina ne živi u Hrvatskoj, za ubojstvo vlasnika Promdei banke osumnjičena su još dvojica nepoznatih počinitelja, prenosi Hina.

U vezi s tim zločinom, nakon 21 godine, policija je privela još jednu osobu, koja će biti puštena, jer nije potvrđena sumnja da je sudjelovala u Dedićevu ubojstvu.

Osumnjičenik je uhićen u Zagrebu, a ranije nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela.

Za sada sumnja za ‘obično ubistvo’

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, zagrebačka je policija poručila da radi na svim starim neriješenim slučajevima, a iznijela je i podatak da su razriješena sva ubojstva i pokušaji ubojstava koji su se prošle godine dogodili na zagrebačkom području.

Uhićenog zasad sumnjiče za obično ubojstvo, jer, kako kažu u policiji, nemaju saznanja o tomu da je riječ o plaćenom ubojici, prenosi Tanjug pisanje hrvatskih medija.

Tijekom saslušanja uhićeni se branio šutnjom.

Predstavnici policije nisu željeli nagađati koji su ga motivi mogli potaknuti na ubojstvo, kao i da još nisu pronašli oružje kojim je izvršeno.

Prva privatna banka u bivšoj Jugoslaviji

Dedić je bio vlasnik prve privatne banke u Hrvatskoj i Jugoslaviji, koju je osnovao 1989. godine te je otvorio u zgradi u kojoj je živio, prenosi Tanjug.

Promdei banka u svojim je najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i vrijedila približno 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Dedić je 1997. godine otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu kasnije, kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga zamrznula je šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Izvor: Agencije