Mediji: Srpski diplomata izvor lažne informacije u Crnoj Gori

Zbog objavljivanja lažne informacije o dolasku kosovskih specijalnih policijskih snaga novinarka Anđela Đikanović bila je privedena (Al Jazeera)
Zbog objavljivanja lažne informacije o dolasku kosovskih specijalnih policijskih snaga novinarka Anđela Đikanović bila je privedena (Al Jazeera)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zabranilo je 22. siječnja usmenom notom ministru-savjetniku u veleposlanstvu Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću ulazak u državne institucije Crne Gore i kontakte sa službenicima tih institucija, piše Pobjeda.

Do toga je došlo jer je ministarstvo otkrilo da je srpski diplomat izvor lažne informacije koju je objavio FOS media 5. siječnja, prema kojoj će kosovske specijalne policijske snage ROSU doći u Crnu Goru na Badnji dan kako bi pružile podršku crnogorskoj policiji, prenosi agencija Beta.

Pobjeda navodi da su se ministarstva Srbije i Crne Gore usuglasila, nakon što je crnogorsko ministarstvo upoznalo veleposlanstvo Srbije da znaju sve o zakulisnim aktivnostima njihovog savjetnika za sigurnost da se o incidentu ne obavještava javnost.

U međuvremenu je iz crnogorskog ministarstva priopćeno da su u djelovanju ministra-savjetnika veleposlanstva Srbije u Podgorici, nepobitno utvrđeni postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vjera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama.

Novinarka nije željela potvrditi izvor

U priopćenju nije navedeno ime ministra-savjetnika, ali je reakcija uslijedila nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ljubiši Milanoviću.

Nakon toga je Srbija primijenila recipročne mjere prema “ličnosti broj dva” crnogorskog veeleposlanstva u Beogradu, ministrici-savjetnici Ani Ražnatović.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nije želio reći što je ministar-savjetnik u veleposlanstvu Srbije točno učinio, ali je naglasio da Crna Gora nikada ne bi na ovaj način reagirala da se ne radi o ozbiljnim stvarima.

Zbog objavljivanja lažne informacije FOS-a, bivša glavna urednica tog medija Anđela Đikanović je bila privedena i bio joj je određen tužiteljski pritvor, a sumnjiči se za izazivanje panike i nereda.

Ona je puštena da se brani sa slobode poslije jednodnevnog pritvora.

Prilikom saslušanja, pozivajući se na novinarski kodeks, Đikanović nije željela i pismeno potvrditi tko je bio izvor, ali je navela da je “pouzdan” i da je “iz visokih diplomatskih krugova”.

Pobjeda navodi da je pregledom komunikacije njezinog mobilnog telefona i uparivanjem povjerljivih podataka crnogorske službe s kolegama sa Zapada, brzo zatvoren krug, a istraga je upućivala da je “pouzdani diplomatski izvor” ministar-savjetnik Ljubiša Milanović.

Lažna vijest o eksploziji u rezidencijalnoj vili

Zbog širenja lažne vijesti u Crnoj Gori bili su privedeni i novinari Gojko Raičević i Dražen Živković, koji su nakon saslušanja u podgoričkom tužiteljstvu pušteni da se brane sa slobode.

Sumnjičilo ih se da su namjernim objavljivanjem lažnih vijesti o eksploziji u vili, koju kao rezidenciju koristi predsjednik Crne Gore [Milo Đukanović], počinili kazneno djelo širenja panike i nereda.

Vijest su objavili na portalima Borba i IN4S, čiji su glavni urednici.

MUP Crne Gore tvrdio je da eksplozije nije bilo, već da je bila riječ o kvaru na strujnoj razvodnoj kutiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO