Kurti: Preispitati i obnoviti dijalog između Kosova i Srbije

Razgovori Kurtija s Mustafom o formiranju vlasti i dalje nemaju rezultata (EPA)
Razgovori Kurtija s Mustafom o formiranju vlasti i dalje nemaju rezultata (EPA)

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je u četvrtak da dijalog između Srbije i Kosova treba preispitati i obnoviti.

Kurti je to napisao na svom nalogu na Twitteru nakon razgovora sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom u Prištini, prenosi Tanjug.

Srpska lista će biti dio vlade

Zastupnik Samoopredjeljenja u Skupštini Kosova i kandidat za potpredsjednika nove vlade Haki Abazi izjavio je u četvrtak da će Srpska lista biti dio vlade kojom će rukovoditi Albin Kurti.

Prema njegovim riječima, to pravo je garantirano Ustavom Kosova, o čemu se razgovara i u pregovorima o koaliciji Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

‘Ustavna odredba je da Srpska lista, kao predstavnik srpske zajednice [na Kosovu], bude dio vlade i na tome se sve završava, nema ničeg novog osim ove diskusije’, kazao je Abazi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

“Plodna rasprava danas s predstavnikom Evropske unije Josepom Borrellom o njegovoj prvoj posjeti Kosovu. Tvrdio sam da dijalog [Kosova i Srbije], uz posredovanje EU-a, treba preispitati i obnoviti. Unija je snažna i neophodna za budućnost regije”, napisao je Kurti.

U međuvremenu, Kurtijevi razgovori s Isom Mustafom, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova, o formiranju vlasti nakon izbora i dalje nemaju rezultata.

Mustafa bi glasao za manjinsku vladu

Mustafa je poručio mandataru Kurtiju da treba maksimalno iskoristiti svoj mandat, jer niko ne zna šta se može dogoditi po isteku roka za formiranje vlade 4. februara.

Ako koalicijski sporazum sa Samoopredjeljenjem ne bude postignut, Mustafa kaže da će glasati za manjinsku vladu koju bude formirao Kurti, ali ne bezuvjetno.

“Moramo znati kakva će biti ta vlada, kakav će program imati i šta će ponuditi građanima jer ne možemo glasati za tu vladu ako sve to ne znamo”, rekao je Mustafa.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova ne isključuje mogućnost nastavka razgovora o formiranju postizborne koalicije i zajedničke vlade sa Samoopredjeljenjem.

Međutim, naglašava da DSK neće odustati od zahtjeva da funkcija predsjednika Skupštine Kosova pripadne toj stranci, odnosno da izabrani predsjednik parlamenta Glauk Konjufca podnese ostavku.

Za Kurtija i Samoopredjeljenje takav je zahtjev neprihvatljiv.

U petak sjednica Predsjedništva Skupštine

Kurti ima manje od pet dana da predloži sastav nove vlade.

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje kasnije u četvrtak zatražio je da Predsjedništvo Skupštine Kosova odredi datum održavanja sjednice na kojoj će se glasati o prijedlogu nove vlade Kosova, piše Gazeta Express.

Prema pisanju tog portala, o vladi će se glasati bez dogovora Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, prenosi Tanjug.

Sjednica Predsjedništva Skupštine Kosova bit će održana u petak u 9 sati u Prištini.

Kurti se u četvrtak poslijepodne prvi put sastao s predstavnicima Srpske liste radi razgovora o formiranju nove vlade Kosova.

Srpska lista neće biti kočničar u sastavljanju buduće vlade Kosova, poručio je u četvrtak njen predsjednik Goran Rakić nakon sastanka s Kurtijem.

‘Bez Srpske liste nema nove vlade’

Dodao je da su predstavnici Srpske liste prenijeli stav Kurtiju da od vodećih albanskih stranaka očekuju da skupe većinu za sastav vlade.

“Sada je svima jasno – i međunarodnoj zajednici, i političkim predstavnicima u Prištini – da je bez Srpske liste, kao značajnog političkog činioca, nemoguće formirati vladu. Buduća vlada će imati predstavnika, tj. člana Vlade iz Srpske liste”, poručio je Rakić obraćajući se novinarima i dodao da je sastanak održan na poziv Kurtija.

Upitan jesu li tokom sastanka predstavnici Srpske liste čuli od Kurtija neke informacije o formiranju vlade, Rakić je rekao da to nije pitanje za njih.

“Mi smo preneli stav da nećemo biti kočničari, ali ostavljamo vodećim partijama Albanaca da se dogovore da naprave većinu”, kazao je Rakić.

Dodao je da je Srpska lista osvojila svih deset mandata, što je, kako je ocijenio, velika obaveza i odgovornost da se u budućem periodu ta lista bori za interese srpskog naroda na Kosovu.

‘Treće ministarstvo nevećinskim zajednicama’

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je na sastanku razjašnjeno da, ako vlada ima više od 12 ministarstava, po važećem Ustavu Kosova, u tom slučaju još jedno, treće ministarstvo pripast će nevećinskim zajednicama.

“U ovom trenutku Srpska lista u svom poslaničkom klubu će imati 11 poslanika, samim tim i većinu od ovih 20, pa je tu vrlo jasno da će u tom smislu Srpska lista biti ta koja će imati u tom slučaju i to drugo ministarstvo”, rekao je Jevtić.

Dodao je da su formiranje vlade i budući koraci u tom smislu pitanje za dvije stranke koje su pobijedile na izborima – Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO