Hrvatski sabor odlučuje o novom ministru zdravstva

Vili Beroš je trenutno pomoćnik ministra zdravstva u Vladi Hrvatske (Al Jazeera)

Hrvatski sabor u petak će glasati o povjerenju novom ministru zdravstva Viliju Berošu.

Beroša je u četvrtak većinom glasova podržao saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, pred kojim je odgovarao na pitanja zastupnika, prenijela je Hina.

Kao svoje prioritete izdvojio je rješavanje pitanja prekovremenih sati ljekara i medicinskih sestara, ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe te rješavanje pitanja nedostatka kadrova.

Za njegov izbor potrebno je 76 glasova zastupnika u Saboru.

‘Upućen u aktivnosti Ministarstva’

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izvijestio je ranije da će  Beroša predložiti Saboru za novog ministra zdravstva, nakon što je prethodno smijenio Milana Kujundžića.

“Nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva”, rekao je Plenković.

“Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog Ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti”, kazao je Plenković.

Afera s imovinskom karticom

Kujundžić je stavio u ponedjeljak premijeru svoj mandat na raspolaganje, zbog afere s imovinskom karticom i neprijavljenom imovinom.

Izvinio se zbog pogrešno ispunjene kartice, ali i ustvrdio da ništa od njegove imovine nije sakriveno, dodajući da je riječ o “nomotehničkim greškama”.

Plenković je poručio da će se Kujundžić vratiti na zastupničko mjesto u Hrvatski sabor i imati priliku objasniti sve detalje u vezi svoje imovine.

Izvor: Agencije