EK: Bojkot izbora u Srbiji nije način za napredak

Parlamentarni izbori u Srbiji bit će održani 19. ili 26. aprila

 (Sr?an Ili? / Pixsell)
Parlamentarni izbori u Srbiji bit će održani 19. ili 26. aprila (Sr?an Ili? / Pixsell)

Evropska komisija ocjenjuje da bojkot parlamentarnih izbora, koji najavljuje opozicija u Srbiji, svakako “nije način za napredak”.

“Uvijek smo pozivali da se politička debata odvija u parlamentu i ohrabrivali demokratsko učešće svih političkih snaga”, izjavila je glasnogovornica Komisije Ana Pisonero, prenio je Tanjug.

Pisonero je na redovnoj konferenciji za medije u Briselu upitana za poziciju Komisije povodom najava opozicije u Srbiji da će bojkotirati predstojeće opće izbore u zemlji, što je okarakterizirano i kao “opća tendencija” u regiji.

“Evropska komisija uvijek je pozivala na konstruktivan dijalog svih strana”, poručila je Pisonero.

Izbori najavljeni za april

Parlamentarni izbori u Srbiji, kako je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bit će održani 19. ili 26. aprila.

Riječ je o prvim parlamentarnim izborima koji se održavaju u redovnom četverogodišnjem roku od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012.

Prethodno su 2014. i 2016. održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima se bira 250 zastupnika u Skupštini Srbije.

Izbori na proljeće bit će opći, a građani će, osim za saziv Skupštine Srbije, glasati i na pokrajinskim i lokalnim izborima.

Dio opozicije u Srbiji najavio je da više neće izlaziti na izbore ako se ne promijene izborni uvjeti, ocjenjujući aktuelno stanje nedemokratskim.

Izvoro: Agencije


Povezane

Udruženje građana “1 od 5 miliona” samostalno će izaći na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, kazali su predstavnici tog pokreta. Poručili su da je ovo politički obračun sa svima koji su prekršili Sporazum s narodom, koji je inicirao njihov pokret. Potpisivanjem Sporazuma politički akteri su se obavezali na bojkot rada parlamenta, kao i predstojećih izbora.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO