Der Standard: EU nejedinstven u vezi s politikom proširenja

Bečki list navodi da ne postoji politička volja lokalnih elita, izuzev u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da nešto mijenjaju ili doprinesu EU-u (Arhiva)
Bečki list navodi da ne postoji politička volja lokalnih elita, izuzev u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da nešto mijenjaju ili doprinesu EU-u (Arhiva)

Europska unija i dalje je nejedinstvena kad je riječ o politici proširenja na jugoistočnu Europu, ocjenjuje bečki dnevnik Der Standard i dodaje da francuski predsjednik Emmanuel Macron želi najprije reformirati Uniju, a njemačka kancelarka Angela Merkel da Albanija i Sjeverna Makedonija konačno počnu pristupne pregovore, prenosi agencija Tanjug.

“Siguran način za poticanje glasina jest da se nekoga ostavi da dugo čeka”, ukazuje list, podsjećajući da, suprotno onom što je obećano, Europska komisija nije u utorak predstavila novu metodologiju proširenja na Balkan.

Der Standard naglašava da iznenadno odgađanje dugo očekivanog dokumenta nije ni objašnjeno te da je očito samo da već duže vrijeme postoji svađa između Njemačke i Francuske u vezi s proširenjem.

List podsjeća da je Francuska prošle godine vetom spriječila početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pitanje volje lokalnih političkih elita

Njemačka je kancelarka tu temu postavila kao “šefovsko pitanje”, ali kod predsjednika Francuske ništa nije postigla.

Prošlog tjedna još je jednom jasno stavila do znanja da Albanija i Sjeverna Makedonija trebaju konačno pregovarati s EU-om.

Der Standard podsjeća da je Francuska u studenom predstavila svoj papir o uvođenju nove metodologije za približavanje kandidata EU-u.

Macron želi da se EU najprije reformira i da tek onda mogu pristupiti nove države, a u tom se dokumentu ukazuje da potrebna politička, ekonomska i socijalna transformacija u državama jugoistočne Europe napreduje presporo, zbog čega je nužno da se promijeni metodologija EU-a.

Međutim, konstatira bečki list, ta analiza iz Pariza ne odgovara realnosti na terenu, ne zato što postoji pogrešna metoda EU-a nego zato što ne postoji politička volja lokalnih političkih elita, izuzev u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da nešto mijenjaju ili uopće pridonesu EU-u, prenosi agencija.

To, smatra list, leži u tomu da stranke potkopavaju pravosuđe i od toga profitiraju.

Alternative za punopravno članstvo

“Crna Gora, koja od 2012. pregovara, praktično je otvorila sva poglavlja, ali zatvorila samo tri, a za dva Vlada nije morala ništa učiniti da u tomu uspije. Srbija, koja pet godina pregovara, zatvorila je dva poglavlja i praktično obustavila reformski proces prije dvije godine”, piše Der Standard.

Francuska sada inzistira na tomu da u novom dokumentu Europske komisije pristupni proces bude povratan, a sankcije postoje već sada – može biti ukinut bezvizni režim.

Države članice EU-a suglasne su da ubuduće više novca treba biti osigurano za regiju kako bi se djelovalo protiv vanjskih utjecaja.

Razmišlja se, kako navodi list, i o alternativama za punopravno članstvo, naprimjer, pristupanju zajedničkom tržištu ili roamingu s EU-om, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO