Dačić: Samit u Zagrebu kao poticaj politici proširenja

Beograd je otvorio tek pola od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od kojih u 2019. godini samo dva (EPA)
Beograd je otvorio tek pola od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od kojih u 2019. godini samo dva (EPA)

Članstvo u Europskoj uniji strateško je opredeljenje Vlade Srbije, poručio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Uvjeren da će skup u Solunu u veljači biti prigoda za konstruktivnu raspravu o europerspektivi država regije, a svibanjski summit u Zagrebu “odlična prilika da se agenda još više konkretizuje”, prenosi Hina.

Dačić je izrazio nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a “biti uspešno u svakom smislu” te da će “Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU“.

On je govorio na prijemu koji je organiziralo grčko veleposlanstvo u Beogradu u povodu predstojeće ministarske konferencije “Od Soluna do Zagreba”, predviđene za 24. veljače u Solunu. 

Očekuje podršku svih članica

“Zagreb je bio domaćin i konferencije EU sa Zapadnim Balkanom sada već davne 2000. godine i verujemo da će samit EU – Zapadni Balkan, zakazan za maj ove godine, pružiti dodatni podsticaj politici proširenja”, naglasio je Dačić, prema priopćenju srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prema njegovim riječima, Srbija očekuje “snažnu podršku svih članica EU-a, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003. godine”.

“Verujem da će majski samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizuje”, poručio je Dačić.

Podsjećajući na solunski summit iz 2003. godine, ukazao je na činjenicu da je jedino Hrvatska od svih zemalja bivše Jugoslavije postala punopravnom članicom EU-a.

“Uprkos činjenici da je Srbija preduzela korenite reforme društva i države, kako bi se prilagodila vrednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU, Beograd je otvorio tek polovinu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od kojih u 2019. godini samo dva”, rekao je Dačić.

‘Napredak ne prati reforme’

“Nameće se zaključak da napredak u našim evropskim integracijama nije proporcionalan rezultatima reformskog procesa”, ocijenio je on, sugerirajući kako je neophodno da dinamika otvaranja poglavlja bude unaprijeđena i prilagođena tempu reformi koje Srbija provodi i naporima koje ulaže u procesu eurointegracija.

Naglasio je kako Beograd, u kontekstu aktivnosti na izmjeni metodologije pristupnog procesa ,očekuje da nova metodologija bude transparentna, utemeljena na jasnim principima i pravilima te objektivnim mjerilima i da uzme u obzir “rezultate onih zemalja koje su već odmakle na putu evrointegracija, poput Republike Srbije”.

“Proces pristupanja mora biti prožet politikom podrške naporima koji se preduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosledno provode neophodne reforme na putu ka EU”, rekao je Dačić, naglasivši kako Beograd poštuje pristup država članica EU-a da adekvatno valoriziraju napore reformskog procesa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO