Borrell traži oživljavanje dijaloga Srbije i Kosova

Borrell je potvrdio nedavno u Berlinu da će se EU i on lično truditi da daju sve od sebe kako bi olakšali dijalog (EPA)

Uoči posjete šefa diplomatije Evropske unije Josepa Borrella Srbiji, njegov glasnogovornik Peter Stano ističe da je, u telefonskom razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem početkom mjeseca, Borrell naglasio važnost rada na obnavljanju razgovora Srbije i Kosova.

Borrell u petak stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji čiji je glavni cilj oživljavanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Stano napominje za Blic da je Borrell odlučan u namjeri da se to i dogodi i očekuje da će obje strane brzo ispuniti svoje obaveze, prenosi Tanjug.

Još je rekao da je Borrell potvrdio nedavno u Berlinu da će se EU i on lično truditi da daju sve od sebe kako bi olakšali dijalog.

“U više navrata naglasio je odlučnost i lični angažman kao posrednika u dijalogu. U komunikaciji sa predsjednicima Srbije i Kosova početkom mjeseca, istakao je važnost rada na obnavljanju razgovora”, rekao je Stano.

Održivi sporazum

Naveo je da EU očekuje da “Srbija i Kosovo brzo ispune obaveze i pokrenu dijalog s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva njihovih težnji”.

“Cilj dijaloga je zaključivanje održivog i pravno obavezujućeg sporazuma kojim se jednom za sva vremena rješavaju sva pitanja između Srbije i Kosova, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, sporazum koji će podržati države članice EU i regija”, poručio je Stano.

Kako je ranije najavljeno u Evropskoj službi za vanjske poslove, tokom dvodnevne posjete Srbiji Borrell će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kao i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Izvor: Agencije