Borrell: Priznanje Kosova individualni stav svake članice EU-a

Borrell: 'Evropska unija želi nastaviti politiku prijema partnera na Zapadnom Balkanu u članstvo' (Reuters)
Borrell: 'Evropska unija želi nastaviti politiku prijema partnera na Zapadnom Balkanu u članstvo' (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell sastao se u četvrtak u Prištini s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i prenio mu da je priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav svake države članice Unije.

Kazao je da je došao u Prištinu kako bi ponudio saradnju EU-a i povjerenje u Brisel, u nadi da će ostvariti dobru saradnju u budućnosti, prenijela je Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije.

Dodao je kako EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da je prioritet okončanje konflikata, što znači sigurnost i stabilnost za sve, a što je i interes EU-a.

Thaci je istaknuo je da je jedinstvo EU-a i Sjedinjenih Američkih Država ključ za postizanje konačnog sporazuma Srbije i Kosova.

‘EU prepoznaje Kosovo’

“Postoji pet evropskih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosovo i moj zadatak nije da ih ubijedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU, a ne jednu zemlju, i ponašam se kao predstavnik Unije”, poručio je Borrell.

Prema njegovim riječima, ono što EU vidi i prepoznaje je odnos između Srbije i Kosova koji mogu riješiti samo te dvije strane.

Thaci se zauzeo za što brže ukidanje viza za žitelje Kosova.

Borrell je na to rekao da, što se Evropske komisije tiče, vlasti Kosova su ispunile sve tehničke uslove za odobrenje vizne liberalizacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO