Vučić u Mrkonjić Gradu: Nema više ‘Oluja’, ni traktora u srpskoj budućnosti

Predsjednik Srbije poklonio je školskoj biblioteci 100 knjiga iz svoje lične biblioteke (Fena)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom posjete Mrkonjić Gradu, da je neophodna saradnja njegove zemlje i bh. entiteta Republike Srpske, te najavio pomoć, posebno na otvaranju novih radnih mjesta i ulaganja u obrazovanje, javlja Fena.

Nakon što je u Mrkonjić Gradu posjetio Gimnaziju i Mašinsku školu, za koje će Srbija izdvojiti 300.000 eura za opremanje računarima i CNC mašinama, najavio je i ulaganja u infrastrukturu, a kasnije je u Drvaru otvoren pogon srbijanske firme “Jumko”, u kojem će posao dobiti 100 radnika.

Vučić je danas rekao da je iz Srbije na račun Drvara uplaćeno 925.000 eura, otvoren pogodon Fabrike “Jumko“, a najavio je i pomoć za obnovu Doma zdravlja.

Tokom posjete toj lokalnoj zajednici, u kojoj je počeo da radi pogon fabrike “Јumko” iz Vranja sa 80 zaposlenih i za čiju gradnju je Vlada Srbije izdvojila 500.000 eura, precizirao je da je 925.000 eura namijenjeno za “Vodovod“, infrastrukturu i druge projekte.

„Na Srbiju možete da računate onoliko koliko mi znamo da je Drvar uz Srbiju. Koliko Drvar voli Srbiju, toliko i mi volimo vas“, ustvrdio je Vučić.

On je u Drvaru prisustvovao i otvaranju filijale Komercijalne banke.

Posjet „Titovoj pećini“

Posao u pogonu “Jumka” u Drvaru trebalo bi da dobije još 20 radnika, a predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da će to unaprijediti život i omogućiti povratak u tu općinu.

Obećao je pomoć Srbima u Drvaru, iako teritorijalno pripadaju drugom bh. entitetu, Federaciji BiH.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je danas da Republika Srpska pomaže povratak Srba u taj grad, te da posljednjih godina podrška stiže i iz Srbije.

Vučić i Višković posjetili su danas u Drvaru i Spomen-kompleks “25. maj” u kome su Titova pećina i Muzej

Ranije je tokom posjeta Mrkonjić Gradu Vučić rekao da “možemo da živimo u različitim državama, ali mi smo jedan te isti narod, gde god da živimo”, izrazivši podršku i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Rekao je da se zalaže za saradnju sa svima, ali i očuvanje srpskog identiteta, kao i da je Srbija danas “sve snažnija”, u čemu ima i podršku Republike Srpske.

“Ništa tuđe nećemo, ali smo kao narod prošli kroz toliko tragedija da nikome više nećemo dozvoliti da nas proteruje sa svojih ognjišta. Nema više ‘Oluja’, traktora u srpskoj budućnosti, već radnih mesta, škola, obnovljenih domova zdravlja, vrtića punih dece, onih koji gledaju u budućnost. Protiv nikoga nemamo ništa da kažemo, jedino da vas volimo i poštujemo i sve hoćemo zajedno sa svima drugima, samo nas pustite da budemo svoji na svome i čuvamo svoje ime i prezime, ali i veru”, rekao je Vučić.

Obećao 300.000 eura pomoći

“Srbija će biti uz svoj narod i decu i pomagaće koliko može”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

“Posebno sam srećan što sam posetio divne ljude u Mrkonjić Gradu i đacima i nastavnom osoblju želim svako dobro i uspeh u životu. Znanje je moć i siguran sam da deca u Mašinskoj školi to razumeju. Onoliko koliko možemo, kao država Srbija, pomagaćemo i bićemo uz svoju decu i narod”, napisao je Vučić u knjizi škole.

Vučić je poručio, obilazeći školu u Mrkonjić Gradu, da će “pokušati da dele [srpski] narod, kao što pokušavaju da cepaju i dijele srpsku crkvu”, zbog čega je rekao kako se Srbi “moraju da drže zajedno”. Nije precizirao od koga prijete podjele srpskom narodu.

“Možemo da živimo u više država, ali narod je jedan i jedinstven. Ne smemo da zaboravimo da pripadamo istom rodu, i nosimo isto prezime, da moramo da čuvamo svoje kuće i ognjišta, jer time štitimo budućnost”, kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je srećan što je došao u posjetu školi kojoj Srbija pomaže, a pomoć će, kako je najavio, iznositi oko 300.000 eura.

Prvi srpski predsjednik u Mrkonjić Gradu

Predsjednik Srbije poklonio je školskoj biblioteci 100 knjiga iz svoje lične biblioteke, a isto toliko knjiga će dobiti i škola u Drvaru.

Osim poklona djeci, Vučić kazao je tokom posjete Drvaru potvrdio da je već više od 900.000 eura pomoći dostupno toj opštini u bh. entitetu Federacija BiH, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

“Vlada Srbije u proteklom periodu je obezbijedila više od 1,2 miliona evra za Drvar, uključujući i otvaranje pogona vranjske fabrike tekstila Jumko”, javila je Smiljanić.

Zajedno sa predsjednikom Srbije u posjeti Mrkonjić Gradu i Drvaru su i ministri u Vladi Srbije, Siniša Mali i Aleksandar Vulin, a delegaciju iz Beograda dočekali su član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i entitetski premijer Radovan Višković.

Izvor: Al Jazeera i agencije