Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo

S 18 glasova “za” i 15 “protiv” na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasano je nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo u srijedu su izglasali nepovjerenje kantonalnoj vladi na inicijativu skupštinske većine, koju odnedavno čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bone i Hercegovine, Demokratske fronte (DF) te Bosanske stranke (BOSS).

Dosad su većinu u Skupštini KS-a činili Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SBB i DF, nakon čega su SBB i DF novu većinu formirali sa SDA i BOSS-om.

Vlada će raditi u tehničkom mandatu do formiranja nove vlade.

Procedura izbora nove kantonalne vlade počinje tako što će klubovi stranaka predložiti kandidate za predsjedavajućeg Skupštine i novog mandatara za sastav Vlade, objavila je Fena. Nakon što rukovodstvo Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan u roku 30 dana dostaviti spisak ministara. Cijeli proces trebao bi trajati 60 dana.

Zastupnicima i građanima prije smjene obratio se premijer Edin Forto, koji je podnio Izvještaj o radu Vlade KS-a za period 2018–2020.

Šest stranaka

Podsjetio je da su građani Kantona Sarajevo svojom izbornom voljom 26. decembra 2018. stvorili politički ambijent za formiranje drugačijeg saziva Vlade, koja je rad zasnivala na konkretnom i ambicioznom programskom dokumentu pod nazivom #300mjera.

Dokument je kreiralo šest stranaka: NS, NiP, SDP BiH, DF, SBB BiH i NBL, koje su formirale skupštinsku većinu u KS-u.

Rekao je da su uvijek bili pod lupom medija i opozicije, koji su kritizirali rad, te da su te kritike razmatrane ozbiljno.

“Shvatili smo da nagomilanim problemima moramo prići strateški i riješiti ih strukturno. To smo i učinili. Radili smo doista kao tim i, treba reći, konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima, kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u Kanton već i u smisao političkog djelovanja”, kazao je Forto i dodao da je, uprkos otporima, jer ljudi ne žele promjene, stvoren ambijent za pozitivne promjene.

Podsjećanje na projekte

Resorni ministri u kratkom obraćanju podsjetili su zastupnike i građane na projekte predviđene dokumentom #300 mjera. Tako je u segmentu saobraćaja javnim prijevozom poboljšan kvalitet života građana time što je nabavljeno 70 vozila više, autobusa i minibusa, radnici GRAS-a redovno primaju plaću, uvedene su jedinstvene mjesečne karte za penzionere, đake i studente, a popravljeno je više od 5.000 metara saobraćajnica i izgrađeno 29 kilometara nove ceste.

U energetici i ekologiji u pogon je puštena plinska mreža Igman – Hadžići, utopljeno je 48 javnih objekata i tako su ostvarene uštede od 800.000 KM, uveden je prirodni plin u 370 objekata. Iako je problem s otpadom bio na kritičnom nivou s prijetnjom zaraza, preduzete su serije efikasnih mjera u okviru kojih su uklonjene 132 ilegalne deponije.

U segmentu socijalnih prava prvi put objedinjeno je 115 različitih socijalnih prava i usluga, izdvojeno je 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja, a za jačanje nataliteta osigurano je 1.255.000 KM. Renovirano je porodilište, otvorena novoopremljena pedijatrija u Općoj bolnici, ukinuta lista čekanja u vrtićima za 682 mališana, a formiran je i Program za finansiranje liječenja teško oboljele djece.

Za borce je 2019. osigurano 16 stanova, zaposlena su 22 veterana, dok je u okviru sigurnosti donesen Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS-a.

Važni koraci učinjeni su u transparentnosti i borbi protiv korupcije, a u tom segmentu Kanton Sarajevo prvi je u regiji objavio registar zaposlenih u javnom sektoru s podacima o plaćama i učešću u komisijama.

Moralna neodgovornost

Donesena je i Uredba o kontroli javnih nabavki u institucijama, osigurana je potpuna neovisnost u radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a, a donesena je i odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS-u, koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020, dok je za rad pravosudnih institucija u KS-u osigurano 6,4 miliona KM.

“Na kraju, u ime cijele Vlade KS-a želim naglasiti da smo u samo godinu dana zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna riješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opšte fiskalne, ekonomske i moralne neodgovornosti znatno smo suzili”, zaključio je Forto.

Premijer i resorni ministri izrazili su nadu da će buduća vlada ići zacrtanim putem, a kojim se građanima stvaraju bolji uvjeti za život, a u tom smislu ministrica pravde i uprave KS-a Lejla Brčić na kraju je podsjetila građane da od javnih funkcionera očekuju i insistiraju na odgovornosti i da kritiziraju, jer se jedino tako poboljšava sistem.

Izvor: Al Jazeera i agencije