Hrvatska aktivirala krizni mehanizam EU-a zbog korona virusa

U saradnji s partnerima i EU-om priprema se i evakuacija svih građana EU-a, pa tako i hrvatskih, iz Wuhana (EPA)
U saradnji s partnerima i EU-om priprema se i evakuacija svih građana EU-a, pa tako i hrvatskih, iz Wuhana (EPA)

Hrvatsko predsjedništvo Vijeća Evropske unije je zbog korona virusa aktiviralo poseban krizni mehanizam Vijeća.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkom nivou EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova, piše u srijedu Večernji list, objavila je Hina.

Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih faktora.

Isto tako, krizni mehanizam pojednostavljuje razmjene informacija, olakšava saradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkom nivou, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u sedmici.

Hrvatska ambasada u Kini – kao ambasada države koje predsjedava Vijećem – zadužena je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

Evakuacija građana

U saradnji s partnerima i EU priprema se i evakuacija svih EU, pa tako i hrvatskih građana iz grada Wuhana, epicentra zaraze, kažu iz MVEP-a.

Tamo se sada nalazi četiri hrvatska državljana, a trenutno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u saradnji s evropskim partnerima kako bi se hrvatski državljani što prije vratili u zemlju. Ambasada u Pekingu u kontaktu je i s ostalim hrvatskim državljanima u Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i podršku.

U međuvremenu se opisuje da u je Kini, uprkos velikom broju umrlih, stopa smrti daleko od one koja se bilježila od SARS-a, bolesti s početka 21. stoljeća koju je također izazvao korona virus.

Odnosno, od novog korona virusa 2019-nCoV umire tri posto zaraženih, dok je od SARS-a umiralo 14 do 15 posto. Po trenutnim statistikama ta je stopa još i manja, tek iznad dva posto. To znači da su velike šanse da se zaraženi oporave.

Međutim, to ne znači kako se pojava virusa na evropskom kontinentu treba zanemariti, piše Večernji list.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO