Dačić: Ne želimo biti parking zona za migrante

Srbija, Mađarska, Granica, Horgoš
Deseci migranata probili su u utorak ogradu kod graničnog prijelaza Horgoš-Reske 2, a mađarski policajci ispalili su hice upozorenja (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude parking zona za veliki broj migranata jer to ne može istrpiti, prenosi agencija Tanjug.

Upitan o incidentima, koji su se dogodili u utorak na granici Srbije i Mađarske, Dačić je rekao da Srbija nikako ne može utjecati jer je riječ o drugoj, suverenoj zemlji, koja ima svoju politiku.

“Mi smo tražili od EU da ima jedinstvenu politiku kad je reč o migratskoj krizi, EU nema takvu politiku. Svaka zemlja se ponaša shodno svojim odlukama”, rekao je Dačić za Prvu televiziju i podsjetio da nije prvi put da se događaju incidenti na granici s Mađarskom.

Istaknuo je da Srbija nema isti pristup migrantskom pitanju kao Mađarska ili druge zemlje Višegradske skupine koje, kako kaže, imaju oštar stav prema migrantima.

Migranti probili ogradu, policija pucala

“Srbija je bila korektna kad je reč o tome, pratićemo situaciju. Sve zavisi i od odnosa Turske i EU”, rekao je Dačić.

Gotovo 60 migranata probilo je u utorak rano ujutro ogradu kod srpsko-mađarskog prijelaza Horgoš-Reske 2, a mađarski granični policajci ispalili su hice upozorenja.

Uhićene su četiri osobe koje su uspjele prijeći na teritorij Mađarske, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije