Vanredne mjere u S. Makedoniji zbog zagađenosti zraka

Zahtijeva se i reorganiziranje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je preporuke i mjere zbog visoke razine zagađenja zraka u toj zemlji, uključujući besplatan javni prijevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 sati za trudnice, starije osobe i kronične bolesnike, prenosi agencija Tanjug makedonske medije.

“Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obveza trudnice, osobe preko 60 godina, kao i osobe s kroničnom astmom, one koje su imale srčani ili moždani udar i to bez obzira na godine”, navodi se u Vladinim preporukama.

Također, zahtijeva se reorganiziranje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažirani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 sati.

Besplatan javni prijevoz, bez građevinskih radova

Od 18 sati u Skoplju je uveden besplatan javni prijevoz, uključujući i autobuse privatnih prijevoznika.

Također, na teritoriju grada Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.

Istovremeno, cijena javnog parkirnog prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja izvanrednih mjera zbog visoke razine zagađenja zraka.

Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prijevozom.

Ograničenje upotrebe službenih vozila

Također je preporučeno da se ne organiziraju sportska natjecanja i kulturna događanja na otvorenom prostoru.

Vlada Sjeverne Makedonije je obvezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 posto upotrebu službenih automobila.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u suradnji sa Crvenim križem i domovima zdravlja treba osigurati smještaj za beskućnike, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Nezadovoljni izostankom adekvatne reakcije nadležnih, došli su pred zgradu Kantonalne vlade, apelujući na hitan plan za dugoročno rješenje ovog problema. Sarajevo je prošle sedmice bilo na vrhu liste Air Visuala najzagađenijih gradova svijeta. Kantonalne vlasti proglasile su mjeru Uzbune, pozvale građane da ne izlaze iz domova, a vozače automobila s motorima standarda Euro 3 i […]

Published On 20 Jan 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO