Srbija planira zabraniti uvoz automobila s Euro 3 motorima

Zabrana za Euro 3 značila bi više cijene drugih automobila na tržištu za 10 do 15 posto (EPA)

U Srbiji se priprema zabrana uvoza polovnih automobila s Euro 3 motorima, koja bi mogla stupiti na snagu u junu ove godine, piše beogradska štampa, navodeći da bi to na srbijanskom tržištu moglo značiti osjetno poskupljenje korištenih automobila s motorima klase Euro 4, prenosi Hina.

Zabrana za Euro 3 značila bi više cijene za 10 do 15 posto. Toliko bi, praktički, koštali slični automobili s prvim većim standardom, tvrde za Blic Biznis predstavnici firmi za uvoz polovnih automobila.

Vozila s motorima Euro 3 standarda trenutno čine približno 80 posto voznog parka, odnosno 1,6 miliona od dva miliona privatnih vozila.

Bosna i Hercegovina, koja ima najstariji vozni park u Evropi i regiji, još je 2016. zabranila uvoz automobila s Euro 3 motorom, a Crna Gora učinila je to krajem 2018.

Veliko onečišćenje zraka

Sjeverna Makedonija prije pet godina zabranila je uvoz vozila starijih od 15 godina, a Albanija je prošle godine zabranila uvoz polovnih vozila koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde ili su starija od deset godina, navodi Blic Biznis.

Zabrana motora s Euro 3 standardom spomenuta je nedavno kao jedna od mjera preveniranja velikog onečišćenja zraka u Srbiji nakon što je Beograd danima bio u vrhu liste svjetskih gradova s najvišim nivoom onečišćenja zraka.

“Želimo zabraniti uvoz Euro 3 motora, ali nećemo oduzimati vozila ljudima koji ih već imaju”, izjavio je tada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ustvrdivši da je uz zastarjele motore “danas problem i neusporedivo povećanje saobraćaja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO