Pokret ‘#1 od 5 miliona’ izlazi na izbore u Srbiji

Pokret #1 od 5 miliona odlučio je izaći na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, saopćila je u utorak novinarima u Beogradu Valentina Reković, članica pokreta.

Dodala je da članovi pokreta više neće učestvovati na subotnjim protestima i da su odlučili proteste i bojkot “predati” političarima, koji su “sve obesmislili i uništili”.

“Krajnje je vreme da stanemo na put onima koji se godinama priključuju na državni budžet kao na infuziju kako bi preživeli, ne dajući nikakve rezultate i čija se politička, pod znacima navoda, borba svodi na to ko će da napiše duhovitiji tvit, oštrije saopštenje, ko će više da zakuka na režim kojem sve vreme daju legitimitet. Tako se ne menja sistem”, rekla je Reković.

Dodala je da će u sljedećim danima saopćiti koje stranke, uz nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na izbore i kojima će se, kako je rekla, pridružiti pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu, prenio je Tanjug.

Na ulicama od kraja 2018.

Stotine građana u više gradova Srbije protestiraju protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića od kraja 2018, nakon napada na čelnika Levice Borka Stefanovića.

Prvi protest održan je 8. decembra 2018. u Beogradu pod nazivom “Stop krvavim košuljama” da bi kasnije bio preimenovan u #1 od 5 miliona.

Slogan je nastao kao odgovor na izjavu Vučića, koji je poručio da neće ispuniti nijedan zahtjev opozicije čak i ako na ulice izađe pet miliona ljudi.

Reković je optužila dio opozicije u Srbiji da je otjerao građane s protesta nepokazivanjem jedinstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije