Plenković razriješio Kujundžića, za novog ministra predložit će Vilija Beroša

Afera s nekretninama pokrenuta je nakon otkrića nepravilno popunjene imovinske kartice (Patrik Macek / PIXSELL)

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je u utorak da će Vilija Beroša predložiti Hrvatskom saboru za novog ministra zdravstva, nakon što je prethodno smijenio Milana Kujundžića, prenijela je HINA.

“Nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva”, rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

Beroš je ranije radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom je slučaju, tvrdi premijer, čovjek koji poznaje sustav izutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva.

“Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti”, kazao je Plenković.

Ističe da je Beroš iskusan i angažiran sa svim stručnim kompetencijama i kvalifikacijama, te da ima punu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo.

Afera s imovinskom karticom

Milan Kujundžić stavio je u ponedjeljak premijeru svoj mandat na raspolaganje zbog afere s imovinskom karticom i neprijavljenom imovinom. Rekao je tom prilikom da od Plenkovića očekuje da odluku donese na temelju činjenica, a ne, kako je rekao, na temelju medijskog linča, prenijela je agencija Hina.

Na konferenciji za novinare ispričao se na pogrešno ispunjenoj kartici, ali i ustvrdio da ništa od njegove imovine nije sakriveno, dodajući da je riječ o “nomotehničkim greškama”.

Istaknuo je da je riječ o orkestriranim napadima pojedinačnih interesnih skupina na njega, prenosi agencija.

Plenković je rekao kako je s Kujundžićem obavio razgovor u ponedjeljak, istaknuo važnost Ministarstva zdravstva i teme koronavirusa, a da je ministar bio fokusiran na neke druge teme u posljednje vrijeme te je zato odlučio razriješiti ga.

“Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa zahtjeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na teme koje nisu imale veze s Ministarstvom zdravstva niti s onim što on radi i zato sam odlučio razriješiti ga”, izjavio je Plenković.

Plenković: Ne želim opterećivati Vladu i sebe

Kazao je da će se Kujundžić vratiti na zastupničko mjesto u Hrvatski sabor i imati priliku objasniti sve detalje u vezi svoje imovine te je najavio da će, nakon konzultacija, u srijedu predložiti novog ministra zdravstva. 

Također je, između ostaloga, kazao kako mu je bitno da Vlada funkcionira i bude fokusirana na važna pitanja kojima se bavi te da ne želi rad Vlade i svoje vrijeme opterećivati temama ove priče.

Na pitanja o detaljima u vezi imovinske afere sada već bivšeg ministra, premijer je Kazao da mu Kujundžić na jučerašnjem sastanku nije predočio nikakve papire. Istaknuo je da su to teme koje Kujundžić sam mora objasniti javnosti. 

“Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ja ikada prije s njim razgovarao”, kazao je Plenković, prenosi Hina.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog činjenice da je Kujundžić već osmi ministar u njegovoj Vladi koji je smijenjen zbog afera, Plenković je odgovorio da ga zabrinjava fenomen koji je posebno izražen u zadnje tri i pol godine.

Pitanje provjera prije odabira za dužnost

“Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo”, poručio je.

Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada “kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi”.

Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer, nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima.Problem neprijavljene imovine

Afera s nekretninama koje se vežu uz hrvatskog ministra zdravstva pokrenuta je nakon otkrića njegove nepravilno popunjene imovinske kartice i neprijavljene imovine.

Nakon subotnjeg sastanka u Vladi, Kujundžić je u ponedjeljak ujutro došao na sastanak s Plenkovićem, nakon kojeg je najavio konferenciju za novinare.

Iz Vlade je priopćeno kako u odlukama koje slijede treba pokazati odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a.

Kujundžić je ranije izjavio kako mu ne pada na pamet dati ostavku te da će mandat odraditi do kraja.

Izvor: Al Jazeera i agencije