Pendarovski očekuje da pregovori počnu do jula

Stevo Pendarovski
Pendarovski kaže da njegove informacije pokazuju da će dvije države dobiti 'zeleno svjetlo' 26. marta (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u govoru pred veleposlanicima zemalja članica Europske unije u Skoplju ponovio je kako očekuje da njegova zemlja pristupne pregovore počne za vrijeme hrvatskog predsjedanja, prenosi agencija Beta.

Na okruglom stolu “Put prema EU-u i NATO-u: Perspektive i izazovi”, koji je organiziralo Vijeće veleposlanika, Pendarovski je rekao i kako očekuje da će nova metodologija za vođenje pristupnih pregovora biti usvojena na sastanku Europskog vijeća u ožujku.

Predsjednik Sjeverne Makedonije istaknuo je da će učinci odluke o početku pregovora pozitivno utjecati na političke procese, reformsku agendu, rezultate koji trebaju biti isporučeni i društveni optimizam.

“Zato je za našu državu važno kada će ta odluka biti donesena”, rekao je Pendarovski te posredstvom veleposlanika zemalja članica EU-a izrazio zahvalnost što je proširenje ostalo na agendi Unije.

Merkel: Želimo sporazum na sljedećem sastanku

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije da će potaknuti početak pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije u EU na samitu u Muenchenu, koji će biti održan u ožujku, prenio je ranije Tanjug.

“Iznad svega želimo postići sporazum na sljedećem sastanku Europskog vijeća u ožujku o početku pristupnih pregovora s Albanijom, kao i sa Sjevernom Makedonijom”, rekla je Merkel na sastanku s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Nade Albanije i Sjeverne Makedonije u početak pregovora s EU-om prošle godine blokirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron kad je zatražio reformu procesa prijema zemalja u EU.

Promjenu metodologija pristupnog procesa Francuska smatra preduvjetom za svoj pristanak na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je prošlog tjedna da će Unija sljedećih tjedana voditi intenzivne razgovore o tomu kako će proces proširenja biti vođen u budućnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO