Borrell potvrđuje zonu interesa EU-a na Balkanu

Evropska dvadesetsedmorica trebaju da slijede sopstvene interese i vrijednosti, rekao je Josep Borrell (EPA)
Evropska dvadesetsedmorica trebaju da slijede sopstvene interese i vrijednosti, rekao je Josep Borrell (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell 30. i 31. januara doći će u posjetu Prištini i Beogradu kako bi pokazao lični angažman i namjeru da učini “sve što je moguće” da bi olakšao dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Istovremeno želi staviti do znanja da je on glavni pregovarač u tom dijalogu, a da je regija u zoni utjecaja Evropske unije, navode u Briselu, prenosi Tanjug.

To će biti njegova prva posjeta Srbiji u mandatu visokog predstavnika EU-a.

Prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije EU-a naglasio je da će mu pronalaženje rješenja u dijalogu Srbije i Kosova biti lični prioritet.

Dijalog trenutno stagnira

Tada je najavio da će prvo posjetiti Prištinu, gdje “nikad nije bio”, a zatim i Beograd, koji “dobro poznaje”.

“Visoki predstavnik razgovarat će s obje strane kako ponovo pokrenuti dijalog, koji trenutno stagnira. Namjerava biti jak posrednik, a ova posjeta prvi je korak u tom pravcu”, kaže glasnogovornik EU-a Peter Stano.

U Evropskoj komisiji pred posjetu Borrella i razgovore o nastavku dijaloga podsjećaju da i Srbija i Kosovo imaju “jasnu” evropsku perspektivu.

“Njihova budućnost vezana je za EU, a to jasno govori o ulozi EU-a u regiji – u Srbiji i na Kosovu”, kaže Stano.

U Briselu i zvanično i nezvanično odbacuju navode o “prepuštanju” rješavanja kosovskog pitanja i ostatka Balkana “američkoj zoni utjecaja”.

Dodaje se da, ma koliko se EU javno ne isticao, koordinacija Brisela i Washingtona povodom regije postoji.

EU i SAD blisko sarađuju

“EU i SAD blisko sarađuju. Imamo vrlo sličnu agendu, koja se zasniva na pomoći zemljama zapadnog Balkana u tranziciji ka vrijednostima i principima važnim za Zapad”, objašnjava Stano.

Stav briselske administracije u vezi s tim da EU jest i da će biti primarni put, ali i instrument postizanja napretka i stabilnosti na Zapadnom Balkanu podržavaju i evropski analitičari.

“SAD mora shvatiti da ‘Amerika na prvom mjestu’, a pogotovo ‘samo Amerika’ nije put za uspjeh na Zapadnom Balkanu”, upozorava Bodo Weber iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO