Vlada Crne Gore spremna za dijalog sa SPC-om

Sveštenici i redovnice Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori sudjeluju na protestnom skupu u Podgorici (EPA)

Vlada Crne Gore spremna je za dijalog s Mitropolijom crnogorsko-primorskom o provedbi Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Iz crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava rekli su za agenciju Anadolija da se zakon ne može povući, ali da treba razgovarati o njegovom provođenju.

“Na Vladi, ministarstvu i Mitropoliji je da zajedno sarađuju na implementaciji zakona. Jedan od najboljih načina za implementaciju je dijalog, na koji smo mi uvijek spremni. Kao što smo bili spremni i prije donošenja zakona i u toku same procedure njegovog donošenja. Da imamo kontinuirani dijalog sa svim vjerskim zajednicama”, rekli su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem je čelu Mehmed Zenka.

Zakon izazvao oprečne reakcije

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra 2019. godine, uređuje imovinsko-pravne odnose između vjerskih zajednica i države, a njegovo usvajanje izazvalo je u Crnoj Gori oprečne reakcije u političkoj i javnoj sferi.

Zakonu se protive predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji smatraju da država Crna Gora njime namjerava oteti crkvenu imovinu, dok u Vladi Crne Gore ističu da je Zakon donijet u skladu s međunarodnim standardima i u konsultaciji s Venecijanskom komisijom.

“Netačno je da Vlada ovim zakonom pokušava da, kako tvrdi Mitropolija crnogorsko-primorska, otme crkvenu imovinu. Sve vjerske zajednice imaju jednaka prava. Država je donijela ovaj zakon da na civilizovan, pravan i jasan način uredi i ovu oblast, a ne sa namjerom da bilo koga diskriminiše“, tvrde u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Za Mitropoliju crnogorsko-primorsku je sporna odredba Zakona prema kojoj će državna svojina postati vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a koji su izgrađeni ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kada je Crna Gora postala dio Kraljevine Jugoslavije.

Zakonom je predviđeno da crkveni objekti i zemljište neće postati državna svojina ukoliko vjerske zajednice dostave dokazi o pravu svojine.

Protesti sveštenika i vjernika

Za popis imovine vjerskih zajednica zadužena je crnogorska Uprava za imovinu, koja taj posao mora završiti do januara 2021. godine.

Zbog protivljenja zakonu sveštenici i vjernici SPC-a u Crnoj Gori organiziraju protestne šetnje širom države i traže povlačenje zakona.

Skupovi se održavaju u organizaciji SPC-a.

Uporedo s protestima, Episkopski savjet SPC-a u Crnoj Gori i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozivali su Vladu na dijalog.

Oni su najavili da će SPC uložiti žalbu Ustavnom sudu i pred najvišom sudskom instancom u Crnoj Gori tražiti poništavanje zakona.

Izvor: Agencije