Stabilno visoka podrška stanovništva Srbije članstvu u EU-u

Prema mišljenju većine ispitanika, članstvo u Evropskoj uniji bilo bi korisno za Srbiju (EPA)

Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u srijedu da, ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem “Podržavate li učlanjenje Srbije u EU?”, 54 posto građana Srbije glasalo bi za, njih 24 posto glasalo bi protiv, 12 posto ne bi glasalo uopće, a deset posto ne zna šta bi odgovorilo.

Govoreći o rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mišljjenja “Evropska orijentacija građana Srbije”, koje je provelo Ministarstvo za evropske integracije, ona je u saopćenju naglasila da je istraživanje rađeno prema standardu Eurobarometra i da je u njemu učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, prenio je Tanjug.

Joksimović je navela da najnoviji podaci pokazuju da se nastavlja trend stabilne natpolovične podrške građana Srbije evropskim integracijama, s obzirom na to da su i u prethodne dvije godine odgovori na pitanje bili gotovo identični kao sada.

Istakla je da se od 2014, kroz istraživanja koja Ministarstvo za evropske integracije provodi dva puta godišnje, na referendumsko pitanje o članstvu Srbije u EU-u pozitivno izjašnjavalo 46 posto, pa 44 posto građana, zatim 2015. godine 49 posto i 48 posto, 2016. godine 41 posto i 47 posto, a 2017. godine 49 posto i 52 posto, kada je ponovo počeo trend natpolovične podrške.

Većina podržava reforme

Godine 2018. zabilježeno je 55 posto u oba istraživačka perioda, a u prvoj polovini 2019. godine 53 posto.

“Uverena sam da je većinska podrška građana procesu evropske integracije rezultat sistemskog sprovođenja reformi u oblastima koje su od značaja za brži put Srbije ka članstvu u EU-u, pre svega u ravnomernom i održivom regionalnom razvoju, uz dobro planiranje i relativno visok nivo iskorišćenosti fondova EU-a”, poručila je Joksimović.

Dodala je da je korist koju građani, lokalne zajednice i država u cjelini imaju od tih projekata vidljiva i da znatno doprinose boljem kvalitetu svakodnevnog života.

Prema mišljenju većine ispitanika, za njih 48 posto članstvo u EU-u bilo bi korisno za Srbiju (za 38 posto korisno te za još deset posto veoma korisno).

Građani pojam EU-a povezuju s većim mogućnostima za zapošljavanje i boljom budućnošću za mlade (po 16 posto), mogućnosti putovanja unutar EU-a (15 posto) te uređenijim društvom (deset posto).

Čak 73 posto ispitanika podržava reforme koje Srbiju vode u članstvo u EU-u i saglasni su da bi ih trebalo provoditi i da ih Unija ne postavlja kao uvjet.

Izvor: Agencije