Marković: Crna Gora bila izložena neviđenim napadima Beograda

Marković: 'Odnosi Srbije i Crne Gore najlošiji su od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom' (EPA)

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je u srijedu da je ta država prošla kroz “neviđenu propagandu” nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koju su vršili faktori “unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

“Počeli su napadom na državne simbole i našu ambasadu u Srbiji, bez spremnosti i namjere da se oni zaštite. Često se govori da je dva puta u Beogradu bio pokušaj paljenja crnogorske zastave. To nije bio pokušaj nego je to bilo paljenje crnogorske zastave i to je bio jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njenom suverenom pravu da odlučuje o unutrašnjim pitanjima”, rekao je on za Radio-televiziju Crne Gore.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati s patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beogradu, rekao je da će crnogorska vlada o svojim unutrašnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

‘Naš zakon najliberalniji u regiji’

“O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno mitropolit Amfilohije, ili njegovi saradnici koje on izabere za taj razgovor”, rekao je Marković.

Kazao je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenom i državnom nivou, a ne posredstvom medija i “programiranih analitičara i intelektualaca”.

“Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom”, saopćio je Marković.

Smatra da je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalniji u regiji jer su prilikom njegove izrade, kako je kazao, proučavali zakone Srbije, Hrvatske, ali i zemalja Evropske unije.

Crna Gora je u posljednjim danima 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu SPC-a u Crnoj Gori.

Protestne šetnje po gradovima

SPC taj zakon vidi kao “paravan za otimanje njene imovine” u Crnoj Gori.

Zakon podržava Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi svoje autokefalnosti.

U Crnoj Gori svakog četvrtka i nedjelje, nakon večernje molitve, vjernici SPC-a okupljaju se u protestnim šetnjama.

Također, u Beogradu je, ispred zgrade crnogorske ambasade, održano nekoliko protestnih skupova, na kojima su sudionici pokušali uz pomoć pirotehničkih sredstava zapaliti crnogorsku zastavu.

Izvor: Agencije