‘Majke Srebrenice’ tužile Holandiju Evropskom sudu za ljudska prava

Holandske mirovne snage su 11. jula 1995. srebreničku enklavu s hiljadama izbjeglica prepustile snagama bosanskih Srba (Anadolija)

Porodice žrtava u Udruženju “Majke Srebrenice” su Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijele tužbu protiv holandske države.

“Majke Srebrenice” se bore za priznavanje odgovornosti holandske države, čiji su vojnici u ime Ujedinjenih naroda bili 1995. godine raspoređeni u tadašnjoj enklavi Srebrenica, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Tužbu su u ime “Majki Srebrenice” podnijela dva advokata, Marko Geritsen i Simon van der Sluijs, koji su u saopćenju o tome naveli da “Holandija nije preduzela dovoljne mjere zaštite” stanovništva Srebrenice.

Holandske mirovne snage su 11. jula 1995. godine tu srebreničku enklavu s hiljadama izbjeglica prepustile snagama bosanskih Srba.

Prevladani, dopustili su bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice, od kojih su muškarci i dječaci razdvojeni, odvezeni autobusima i ubijeni.

‘Vrlo ograničena odgovornost’

Udruženje “Majke Srebrenice”, koje predstavlja više od 6.000 rođaka tih žrtava, pokrenulo je 2007. godine taj slučaj pred najvišim holandskim sudovima, postigavši samo djelimičan uspeh.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine presudio da je holandska država imala samo “vrlo ograničenu” odgovornost za masakr.

“Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi vjerovatno u svakom slučaju bili ubijeni, čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo faktičke rasprave o šansama za preživljavanje”, rekli su advokati, uz ocjenu da je ta odluka suda bila “potpuno proizvoljna”.

“To je kršenje Člana 6. Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje”, ukazali su oni.

U genocidu u Srebrenici ubijene su 8.372 osobe.

Izvor: Agencije