Amfilohije odbacio poziv Crne Gore za dijalog

Protestna šetnja u Podgorici protiv novog crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti (Al Jazeera)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odbacio je poziv vlasti Crne Gore za dijalog o provedbi zakona o slobodi vjeroispovijedi u toj zemlji.

Srpska pravoslavna crkva može voditi dijalog s državom samo ako se povuće ovaj zakon, kazao je mitropolit Amfilohije u Podgorici, nakon protestne šetnje.

Ponovio je da je za crkvu taj zakon bezakonje i pokušaj otimanja svetinja te pozvao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da posluša, kako je rekao, glas naroda.

Crnogorski predsjednik ponovio je da povlačenje zakona nije opcija o kojoj se može razgovarati.

“Da smo smatrali da taj zakon treba biti povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine”, izjavio je Đukanović.

Protesti sveštenika i vjernika

Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojeg je krajem prošle godine usvojila Skupština Crne Gore predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore a koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918, i koji su izgrađeni državnim novcem, čemu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva.

Sveštenici SPC-a predvode proteste u više crnogorskih gradova, optužujući da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Vlada Crne Gore odbija takve optužbe, navodeći da Zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori tretira na isti način.

Izvor: Al Jazeera