Beograd: Šetnja i svijeće za ubijenog Olivera Ivanovića

Protest 'Jedan od pet miliona' beograđani su u subotu navečer posvetili ubijenom Oliveru Ivanoviću (Al Jazeera)

Protest ‘Jedan od pet miliona’ Beograđani su u subotu navečer posvetili ubijenom predsjedniku Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, zbog čega su u centru grada zapalili svijeće za Ivanovića.

Kako javlja reporter agencije Beta, na čelu kolone, koja je masovnija nego ranije, građani su nosili  transparent na kojem piše “Nas je ipak više!”.

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, jednom od najutjecajnijih političara na Kosovu večeras nije bilo obraćanje govornika, kako je to uobičajeno, a umjesto toga emitovani su govori Ivanovića, u kojem ubijeni lider SDP-a upozorava na lošu politiku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Od ‘krvavih košulja’ do ‘1 od 5 miliona’

“Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao”, poručeno je na skupu.

Skup pod nazivom – “Nas je ipak više. Ne zaboravi Olivera Ivanovića”, počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega su građani krenuti u protestnu šetnju do Hrama Svetog Save.

Ivanović je ubijen 16. januara prije dvije godine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljenih iz automobila u pokretu.

Stotine građana u više gradova Srbije protestuju protiv vlasti Aleksanda Vučića od kraja 2018. godine, nakon napada na lidera Levice Borka Stefanovića. Prvi protest održan je 8. decembar 2018. u Beogradu pod nazivom „Stop krvavim košuljama”, da bi kasnije preimenovan u „1 od 5 miliona”. Slogan je nastao kao odgovor na izjavu predsjednika Vučića koji je poručio da neće ispuniti nijedan zahtjev opozicije čak i ako na ulice izađe pet miliona ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

O ubistvu Olivera Ivanovića, kosovskog političara, zna se manje nego prije dvije godine, smatraju sagovornici Konteksta. Optužnica je podignuta, ali neposredni izvršioci i nalogodavci još su nepoznati. Fatmir Sheholli, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, ne vjeruje u optužnicu kosovskog tužilaštva i tvrdi da je za ubistvo Ivanovića odgovorna Rusija. Kako kaže, to dokazuje njihovo […]

Published On 16 Jan 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO