Zakon o zemljištu u Republici Srpskoj ide na Ustavni sud BiH

Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska u petak je odbacio prigovore na sadržaj zakona koji otvara pitanje vlasništva nad zemljištem (EPA)
Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska u petak je odbacio prigovore na sadržaj zakona koji otvara pitanje vlasništva nad zemljištem (EPA)

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nastavit će pravnu borbu kako bi osporili entitetski Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, rečeno je za Al Jazeeru.

Prethodno je Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska odbacio prigovore klubova u entitetskom Vijeću naroda na sadržaj zakona koji otvara pitanje vlasništva nad zemljištem koje je još Kraljevina Jugoslavija nacionalizirala i dodijelila dobrovoljcima u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u entitetskom Vijeću Mihnet Okić rekao je u telefonskoj izjavi za Al Jazeeru da će apelacija na Zakon biti upućena Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nakon što ju je odbio entitetski Ustavni sud.

Đuro Ivanović iz Kluba Hrvata također je potvrdio da će hrvatski predstavnici nastaviti koristiti sve dostupne pravne mehanizme kako bi osporili navedeni zakon.

‘Neosnovani prigovori’

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je u petak da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Stajalište je Vijeća da zakon ne daje prednost pripadnicima bilo kojeg konstitutivnog naroda na raspolaganje zemljištem, pa su zbog toga neosnovani prigovori da bi njegovim provođenjem Hrvati i Bošnjaci bili diskriminirani.

Zakon propisuje novi način dokazivanja vlasništva nad imovinom koja je do 6. aprila 1941. bila u vlasništvu tadašnje države, a ranije je oduzeta privatnim posjednicima.

Također predviđa obavezu ponovnog dokazivanja prava vlasništva nad takvim zemljištem i nekretninama koje su na njemu podignute, a klubovi Hrvata i Bošnjaka pri Vijeću naroda Republike Srpske ocijenili su da je to prikriveni pokušaj nove otimačine zemljišta Hrvatima i Bošnjacima.

‘Uzurpatori nekretnina’ 

“Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je prethodno već jednom oteta. Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941., pa sve do 1955. godine”, rekao je ranije za Hinu predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Ivo Mijić.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske odbacili su optužbe o “legalizaciji nepravde”. Tvrde da su dobrovoljci u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu već stekli pravo vlasništva na određenom zemljištu u skladu s propisima koji su važili u vrijeme kad im je to zemljište dodijeljeno neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

“Dakle, to su već stečena prava”, rekli su ranije za Al Jazeeru u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske, dodajući da je zemljište dobrovoljcima dodijeljeno iz tadašnjeg državnog vlasništva Кraljevine Jugoslavije, nikako iz privatnog.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Biskupska konferencija u BiH optužila je entitetske vlasti u Republici Srpskoj za uzurpaciju crkvene i privatne imovine.

13 Jan 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO