Vlada Crne Gore demantira vijesti o nadzoru interneta

Internet
Vlada CG navodi da nadležne službe poduzimaju mjere radi eventualne kvalifikacije krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti (EPA)

Vlada Crne Gore priopćila je da je putem društvenih mreža plasirana, u okviru širenja neistina o Crnoj Gori, lažna vijest da je internet u Crnoj Gori pod nadzorom i da slijede restrikcije u pristupu.

Nadležne službe Crne Gore poduzimaju mjere radi eventualne kvalifikacije kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se na Twitter profilu Vlade Crne Gore, prenosi agencija Tanjug RTCG.

Na Facebook profilu “Loši glumci” prethodno je objavljeno da je u Crnoj Gori u pripremi isključenje internet veza sa svijetom te da se sprema tzv. crnogorski internet u kojem bi samo ključni Vladini servisi radili, navodi agencija.

Privođenje novinara zbog objave lažne vijesti

Policija je u nedjelju na saslušanje privela urednika portala IN4S Gojka Raičevića i glavnog i odgovornog urednika portala Borba Dražena Živkovića, zbog sumnje da su namjernim objavljivanjem lažnih vijesti o eksploziji u vili, koju kao rezidenciju koristi predsjednik Crne Gore, počinili kazneno djelo širenja panike i nereda.

Vijest su objavili na portalima Borba i IN4S.

MUP Crne Gore tvrdio je da eksplozije nije bilo, već da je bila riječ o kvaru na strujnoj razvodnoj kutiji.

Nakon saslušanja u podgoričkom tužiteljstvu pušteni su da se brane sa slobode.

Živković je kao glavni i odgovorni urednik portala Borba, kako se sumnja, počinio kazneno djelo na način što je izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi s događajem u Vili Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije, navodeno je tada u policijskom priopćenju.

Na slobodu puštena i Anđela Đikanović

Iz policije su naveli kako se sumnja i da je Raičević, kao glavni i odgovorni urednik portala IN4S, izvršio isto kazneno djelo na isti način.

Prethodno je bila privedena urednica Fos medija Anđela Đikanović jer je objavila lažnu vijest da će “specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan”, što je Vlada Crne Gore demantirala. 

Ona je puštena da se brani sa slobode nakon jednodnevnog pritvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO