Thaci: U Račku počinjen najveći zločin poslije Srebrenice

Kosovski Albanac tokom posjete spomen-zidu ubijenim stanovnicima Račka (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je ocijenio da je “masakr u Račku, izvršen prije tačno 21 godinu, najveći zločin poslije Srebrenice u poslijeratnoj Evropi”.

“Pogubljeno je više od 40 albanskih civila u dobi od 13 do 82 godine. Ovaj genocidni čin izazvao je neviđeni revolt na nacionalnoj i međunarodnoj sceni”, dodao je predsjednik Kosova na komemoraciji povodom zločina u Račku, prenijela je Beta.

Prema njegovim riječima, poslije Račka “etničko čišćenje, masakr, genocid niko nije mogao sakriti”, kao “što nije bilo moguće sakriti ni više od 13.000 ubijenih albanskih civila, više od 20.000 silovanih Albanki, približno milion Albanaca koji su protjerani s Kosova, otprilike 400 izvršenih masakara, a približno 1.300 djece ubijeno je po nalogu države Srbije”.

Posebnu zahvalnost Thaci je izrazio američkom ambasadoru Williamu Walkeru, koji, kako je rekao, “nikad nije ostavio to na miru, čak ni kad nas međunarodni zvaničnici nisu posjećivali”.

Zločin izazvao intervenciju NATO-a

“Ambasador Walker održao je živu međunarodnu svijest o masakru koji je počinila srpska država na Kosovu”, kazao je Thaci.

Također je rekao da je vrijeme da svi bez oklijevanja kažu istinu i da se “počinioci ovih zločina na Kosovu nađu pred licem pravde”.

Čelnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti u Račku je rekao da je “masakr potresao Kosovo, ali i svijest međunarodne zajednice, što je dovelo do vojne intervencije NATO-a”.

“Već 21 godinu nema pravde za porodice i to poricanje pravde nastavak je zločina prema našim građanima, našem narodu, našoj državi”, kazao je Kurti i dodao da je “obaveza domaćih institucija i međunarodnih partnera da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se izvršioci ovog zločina protiv čovječnosti našli pred licem pravde”.

Izvor: Agencije