Hrvatska od sedam država traži ponude za kupovinu borbenih aviona

Prije godinu kupovina je propala jer Izrael nije dobio američko odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj (T. Brand / MORH)
Prije godinu kupovina je propala jer Izrael nije dobio američko odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj (T. Brand / MORH)

Hrvatska vlada uputila je na sedam adresa zahtjev za ponudu, odnosno kupnju novog višenamjenskog borbenog zrakoplova te rabljenih borbenih zrakoplova.

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) potpisali su pismo kojim se Zahtjev za ponudu VBA upućuje prema sedam država sukladno provedenom predselekcijskom postupku i zaključcima donesenim na sjednicama 9. i 16. prosinca 2019., priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske, prenosi agencija Hina.

Ponuda za novi borbeni zrakoplov zatražena je od SAD-a i Švedske, a za rabljene zrakoplove od Francuske, Italije, Norveške, Grčke i Izraela. 

U slučaju novih zrakoplova riječ je o F-16 i JAS Gripenu, a kod rabljenih o Rafaleu, Eurofighteru te norveškim, grčkim i izraelskim F-16.

Propala nabavka F-16 Baraka

Sukladno Zahtjevu za ponudu, inicijalni se odgovori očekuju u svibnju, a cio bi proces nakon pojašnjenja te ocjene ponuda trebao završiti početkom kolovoza 2020., kad će Međuresorno povjerenstvo Vladi predložiti donošenje odgovarajućih odluka, navodi se u priopćenju.

To je drugi pokušaj nabavke nakon što je prije godinu objavljeno kako predstavnici Izraela nisu uspjeli dobiti američko odobrenje za isporuku 12 nadograđenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

SAD tada nije omogućio potrebna jamstva za navedeni borbeni zrakoplov zbog preinaka koje je na njemu napravila izraelska strana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prvi pokušaj nabave aviona F-16 od Izrael nije realiziran jer SAD nije omogućio potrebne garancije za letjelicu, zbog preinaka koje je na njemu napravila izraelska strana.

04 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO