Plenković u Evropskom parlamentu na udaru kritika zbog migranata

Andrej Plenković, Europski parlament
Plenković kaže da Hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i evropske zakone i međunarodne konvencije (EPA)

Hrvatska neće dopustiti da postane neformalni “hot spot” za migrante, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu (EP) nakon prozivki dijela zastupnika u vezi s odnosom hrvatske policije prema ilegalnim migrantima, prenosi agencija Hina.

“Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni ‘hot spot'”, kazao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije, kao druge države, odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice nego da se “hrvatska, europska i buduća granica Šengenskog prostora” štiti sa 6.500 policajaca.

Rješenje je zaštita vanjske granice, posebice one između Turske i Grčke, na kojoj su istočnosredozemna i zapadnobalkanska ruta, rekao je Plenković, dodavši i kako Europa može djelovati na kriznim područjima s humanitarnom pomoći, ekonomskom snagom, posredovanjem u sukobima i drugim alatima.

‘Nećemo okretati glavu’

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvješćima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija, navodno, čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, prenosi agencija.

Keller je u obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a ustvrdila da se uništava imovina migranata, kako ih se tuče te čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila niti istražila. 

“To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje”, rekla je Keller, pa zaključila: “Hrvatske su granice europske granice. Što se tamo dogodi odgovornost je svih. Nećemo okretati glavu od toga.”

Plenković je odgovorio kako Hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije te da “nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo”.

Kritičari iz redova zelenih i ljevice

“To kažem kao netko tko je posjetio područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti”­, rekao je Plenković i naglasio kako se sve pritužbe na ponašanje policije istražuju.

Među kritičarima hrvatske migrantske politike, većinom iz redova zelenih i s ljevice, bila je i Malin Bjork, koja je posjetila granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i navela da se samo u 2019. tamo dogodilo više od 25.000 “pushbacka”, prislinih vraćanja migranata bez odgovarajućih administrativnih postupaka.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom “vrlo kratkom” posjetu granici i sama vidjela 25 “pushbacka”, prenosi Hina.

Izvor: Agencije