Le Monde: Pariz traži preuređenje procesa prijema u EU

Andrej Plenković, Emmanuel Macron
Macron je u srijedu stavio do znanja Andreju Plenkoviću da je 'Francuska spremna na pomak, ako se metoda pregovora promijeni' (EPA)

Francuska želi da postupak prijema novih članica u Europsku uniju najprije bude “preuređen” prije nego što EU dadne “zeleno svjetlo” za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, piše pariški list Le Monde, koji navodi da je Francuska pod tim uvjetom, izgleda, spremna povući embargo na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom, prenosi agencija Beta.

Le Monde dodaje da je to posredno potvrdio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Zagrebu, rekavši: “Bude li postignut dogovor o modernizaciji postupka proširivanja, vjerujem da je napredak tu moguć.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je u Parizu stavio do znanja hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću – čija zemlja predsjeda EU-om u prvih šest mjeseci ove godine – da je “Francuska spremna na pomak bude li metoda pregovora promijenjena”, prenosi list izjavu dužnosnika bliskog Macronu.

Macron želi uspješan samit u Zagrebu

Francuski dužnosnici ističu da je to “za Pariz preduvjet, a za to su sad i mnoge članice EU-a, njih petnaestak”.

Macron je također rekao da je u EU-u želja da susret na vrhu sa čelnicima zemalja zapadnog Balkana u svibnju u Zagrebu bude uspješan.

Pariški dnevnik podsjeća da je Francuska krajem prošle godine predočila da postupak proširivanja mora biti preobraćen u sedam “opipljivih, postepenih i snažnih etapa”.

List navodi objašnjenje francuskih diplomatskih izvora da pregovori kakvi su sada mogu trajati godinama, a zemlja kandidatkinja za to vrijeme “faktički ostaje izvan EU-a, što, kao sad u Srbiji, može dovesti do gubitka volje stanovnika čak i za samu pomisao o Europskoj uniji”, prenosi agencija.

“Bolje je zato razviti postupak koji će postupno ‘pripremiti’ te zemlje [kandidate] i potaknuti njihovo usuglašavanje s pravilima Unije”, rekao je za Le Monde jedan stručnjak za politiku prijema novih članica u EU.

‘Proces koji više gura naprijed’

Pariški dnevnik navodi i mišljenje drugih stručnih krugova kako je “potreban proces koji je više politički, više gura naprijed, koji će te zemlje nagrađivati sve većom pomoći EU-a, ali uz jasnu mogućnost da se sve vrati ako nema uspjeha, a francusko je viđenje da postupak prijema bude preobraćen u postupno ugrađivanje kandidata u EU, u mjeri u kojoj se pregovara o krupnim temama”.

Francuski dužnosnici zaključuju da “za nas nije stvar u tomu da se bezuvjetno protivimo nego pozivamo da se smisli reforma, da se obnovi da bi se ugradilo”.

Naglašavaju da prije samita EU – Zapadni Balkan “može doći do povoljnog rezultata pod uvjetom da se u tom cilju utvrde potpuno jasna pravila”, prenosi Beta.

Izvor: Agencije