U Hrvatskoj 137 škola bez upisanih prvačića

Frontalni štrajk u skladu je s najavama sindikata da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom (AP)
Frontalni štrajk u skladu je s najavama sindikata da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom (AP)

Demografska situacija u Hrvatskoj je dramatična, a pokazatelj je da ove godine u čak 137 škola nije upisan nijedan đak prvak, objavili su danas hrvatski mediji, prenosi Tanjug.

Najgore je, kažu, u Slavoniji. 

Poređenja radi, prošle godine taj broj bio je manji jer je samo osam škola bilo zatvoreno zbog praznih školskih klupa đaka prvaka. 

Riječ je, kako se navodi, o 12 područnih škola.

‘Škole neće biti ugašene’

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja za Glas Slavonije potvrdili su da će privremeno zatvoriti te škole dok se ne popravi cjelokupna situacija, odnosno dok se ne skupi više prvačića.

“Na osnovu dobijenih informacija o broju upisanih prvaka u područnim školama naše županije, istina je da u 12 područnih škola nije upisan nijedan prvačić. Međutim, područne škole nisu ugašene i neće biti ugašene jer ima učenika u ostalim odjeljenjima”, rekla je načelnica Upravnog odjeljenja za obrazovanje Jadranka Mustapić-Karlić.

Izvor: Agencije


Povezane

U Zagrebu su u toku protesti učitelja i nastavnika. Od hrvatske vlade traže povećanje od šest posto koeficijenta za izračun plate koja sada, za učitelja na početku karijere, iznosi 850 eura. Proteste organizira Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, koji okupljaju 40.000 članova. Predstavnici sindikata potvrdili su da će se […]

Nekoliko stotina ljekara i ostalog bolničkog osoblja okupilo se nekoliko minuta prije 12 sati ispred Kliničkog bolničkog centra Zagrebu na protestu upozorenja tokom pauze za odmor. Protesti su održani i u bolnicama u Splitu i Dubrovniku, te s istom porukom, da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO