Prošle godine Srbija ‘izgubila’ grad veličine Kikinde

Bebe
U Srbiji je u prvih sedam mjeseci ove godine rođena 741 beba više nego prošle (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da se Srbija suočava s istim demografskim problemima kao i cijela Europa, da je prošle godine brojčano izgubljen grad veličine Kikinde i da je Vlada uvela mjere, ali rezultati još nisu vidljivi.

Na Trećem demografskom samitu u Budimpešti rekao je da je Srbija prošle godine izgubila “ceo jedan grad” s obzirom na to da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rođeno je 63.175-ero djece, što znači da je demografski minus u godinu dana 37.680 ljudi, prenosi Tanjug.

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi 38.605 stanovnika, kazao je Vučić.

Također je rekao kako je prosječna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2% stanovništva starije od 65 godina.

Kako je kazao, nijedna generacija onih koji su rođeni nakon Drugog svjetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

“To nam govori mnogo o suštini problema”, rekao je Vučić.

Natalitet od ‘50-ih ispod potrebnog nivoa

Naveo je da je Srbija u posljednjih 75 godina imala padove i uspone, razdoblja mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od 1950-ih ispod razine potrebne za “obnovu populacije”.

“To znači: da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48”, kazao je Vučić.

Naveo je da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, gotovo ista kao u Srbiji, ali da su mjere premijera Viktora Orbana dale rezultate.

Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji dijelovi zemlje, najbogatije općine u Beogradu, imaju najniže stope nataliteta.

Tako su, kaže, i mjere koje su poduzete dale rezultat u najsiromašnijim dijelovima zemlje.

Kazao je da sve zemlje, zbog svoje budućnosti, ali i budućnosti Evrope, trebaju raditi zajedno na tom problemu.

‘Cilj kreirati uslove za roditelje’

Vučić podsjeća da je Srbija pokrenula mjere za podizanje nataliteta, ali da rezultati još nisu toliko vidljivi iako su u odnosu na ranije razdoblje ta sredstva ustrostručena.

Ove godine, kako je rekao, zabilježeni su prvi mali rezultati.

“Prvi rezultati vidljivi su u najsiromašnijim regionima Srbije, ali ne i u onim najbogatijim. Nismo u stanju da promenimo svest srednje klase i zato nisam baš veliki optimista i to je jedan od razloga zašto sam ovde: da čujem vas, šta možemo da učinimo zajedno i kako da se izborimo sa tim problemom u budućnosti”, kazao je Vučić.

Naveo je da je u prvih sedam mjeseci ove godine rođena 741 beba više nego prošle, što je blagi rast, kao i da je zabilježen rast broja brakova, ali da je tu problem to što je prosječna starost ljudi koji stupaju u brak približno 44 godine, zbog čega Srbija izgubi čitavu jednu generaciju.

Ukazao je da se mora podržati majčinstvo te da postoji neusklađenost poslovnih obveza i roditeljstva, na čemu se mora raditi jer je potrebno zaštititi obitelj kao temelj društva.

“Naš cilj je da kreiramo uslove kako bi roditelji lakše donosili odluku da imaju jedno, dvoje, pa i troje dece”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije