Postupak protiv hrvatskog premijera, ministra i više bivših ministara

Predsjednica Komisije Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja (EPA)
Predsjednica Komisije Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja (EPA)

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju, prenosi Hina.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja.

Propusti dostave podataka i dokumentacije

Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

“Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno”, rekla je.

Novaković je pojasnila kako postupak nije pokrenut zbog puta tih dužnosnika u glavni grad Finske.

Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i Vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a.

Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

Izvor: Agencije


Povezane

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokrenula je postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja njegovog kuma za ambasadora u Velikoj Britaniji. Protiv Plenkovića komisija već vodi jedan postupak.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO