Hrvatska planira uvesti nacionalnu penziju

Nacionalna penzija će, prema najavama, biti manja od najniže penzije, koja sada iznosi 130 eura (EPA)

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je uvođenje nacionalne mirovine koju bi primali ljudi koji nikada nisu radili.

Radi se o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliko je minimum za stjecanje mirovine.

Prema projekcijama ministarstva kojem je na čelu Aladrović, više od 50.000 osoba primalo bi nacionalnu mirovinu, koja bi trebala biti uvedena za dvije godine.

“Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. godine. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namijenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarili 15 ili više godina radnog staža kako bi konzumirali mirovine iz mirovinskog sustava”, rekao je Aladrović za Hrvatsku televiziju.

Prosječna visina mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.500 kuna (340 eura).

Nacionalna mirovina, prema najavama, bit će manja od najniže mirovine, koja sada iznosi 970 kuna (130 eura).

Jedno od najčešćih obećanja političara

Prethodno je Večernji list javio da uža radna skupina, kojoj je nositelj hrvatsko Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, već neko vrijeme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine.

Aladrović najavljuje da će radnu skupinu proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice, javljaju hrvatski mediji.

Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja Hrvatske demokratske zajednice s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća.

Osim novca koji se mora osigurati u proračunu, jedno od glavnih pitanja koje će država razriješiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima jeste hoće li se nova mirovina dijeliti svima starijima od 65 (odnosno 67, ako produljenje radnog vijeka preživi sindikalni referendum) bez mirovine, ili će se uvesti određeni kriteriji temeljeni na imovinskom i dohodovnom cenzusu, piše zagrebački dnevnik.

Mnogi savjetuju Vladi da ni ne koristi pojam “nacionalna mirovina”, nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna mirovina, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu skrb.

Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti mirovinski sustav od proširenja prava, ali i da se ne potiče siva ekonomija i praksa neplaćanja mirovinskih doprinosa.

Izvor: Agencije