Plenković: Nisam u fazi razmišljanja da SDSS napusti koaliciju

Milorad Pupovac
Pupovac je bio meta optužbi da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i uporedio s NDH (Al Jazeera)

Predsjednik Vlade Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je za zdravu političku kulturu i tolerantno ozračje nužno da predstavnici manjina budu uz parlamentarnu većinu, ističući kako “sada uopće nije u fazi” razmišljanja da će Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) napustiti vladajuću koaliciju.

“Što se tiče potrebe da predstavnici manjina u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je to nužno za zdravu političku kulturu, tolerantno ozračje, Hrvatsku koja je u 2019. riješila sve svoje nacionalne zadaće – demokraciju, slobodu, neovisnost, mirnu reintegraciju, članstvo u EU i NATO-u. Sve što je relevantno mi smo kao država riješili”, izjavio je Plenković novinarima u Karlovcu, prenosi Hina.

Plenković: Ništa pozitivnije nego da se manjine osjećaju dobro

Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro.

“Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako nam se manjine u ovakvoj Hrvatskoj koja je riješila sve ono što je bitno, a mora napredovati i ekonomski i socijalno i razvojno, osjećaju dobro. To je cilj i to je politika”, naglasio je Plenković.

Upitan misli li da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju odgovorio je: “Nismo sada uopće u toj fazi”.

Sada, rekao je, čeka stav stranačkih tijela SDSS-a te potom i novi sastanak s čelnikom te stranke Miloradom Pupovcem.

“Razgovarat ćemo, moram naći vremena u ovoj agendi koja je dosta zgusnuta da čujem gospodina Pupovca”, kazao je Plenković i ponovno kao netočne odbacio Pupovčeve teze o netolerantnoj klimi u hrvatskom društvu te usporedbi suvremene Hrvatske s NDH i ocjenom da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe, izrečene nakon nedavnog napada na pripadnike srpske manjine u Uzdolju i Đevrskama, u blizini Knina.

Bez komentara ocjene Grabar-Kitarović

“Ni jedna, ni druga ni treća teza nisu točne, iza toga stojim vrlo jasno i vrlo decidirano”, poručio je premijer i ponovno osudio napade na predstavnike manjina, posebno onaj u Uzdolju, “koji je nedopustiv po svim mogućim kriterijima i jasno je imao svoju metu i cilj – destabilizaciju”.

Na pitanje misli li da toleranciji u društvu doprinose poruke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućene Pupovcu da mu je “Zagreb glavni grad, a ne Beograd”, Plenković je odgovorio kako ne misli biti komentator njezinih riječi.

Izvor: Agencije