Pacolli: Neka Evropa ispuni svoja obećanja

Pacolli je pohvalio Sloveniju i Hrvatsku za pomoć u ekspertizi na euroatlantskom putu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Kosova u vladi u ostavci Behgjet Pacolli izjavio je u utorak da Evropa mora ispuniti svoja obećanja jer neispunjavanje svodi šanse za evropeizaciju regije “na nulu”.

Na Strateškom forumu u Bledu rekao je da razumije da zemlje regije nose veliku odgovornost na svojim ramenima i da moraju uraditi svoj dio posla osiguravajući građanima napredak u blagostanju i konstruktivne odnose sa susjedima.

Kazao je da zemlje regije treba podržavati u održavanju aspiracija integracije u euroatlantsku porodicu.

Govoreći o obećanjima Evropske unije, podsjetio je da je Kosovo i dalje jedino mjesto u Evropi koje nema mogućnost da njeni građani putuju slobodno po “starom kontinentu”.

Ismijavanje žrtava genocida

“Teško je držati u životu apstraktnu ideju evropeizacije ako EU ne ispunjava svoja obećanja”, naveo je Pacolli.

Pohvalio je Sloveniju i Hrvatsku, članice EU-a i NATO-a, za pomoć u ekspertizi na euroatlantskom putu, a istovremeno je kritizirao Srbiju.

“Imamo predstavnike zemalja u susjedstvu koje imaju evropsko lice kad idu u Brisel, ali preduzimaju aktivnosti koje nemaju nikakve veze s evropskim duhom. Ne možete ‘minirati’ susjede, boriti se protiv postojanja jedne zemlje, sistematski ismijavati žrtve genocida”, naveo je Pacolli.

“Hajde da radimo zajedno, da radimo lijepe stvari zajedno u cilju mira. Srbiji i Kosovu hitno je potreban mir”, rekao je Pacolli, poručivši da Kosovo želi mir, voli Evropu i da je spremno za novi početak.

Izvor: Agencije


Povezane

Na Bledu je počeo dvodnevni Strateški forum, koji će se ove godine baviti globalizacijom i digitalizacijom, ali i situacijom u državama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Europskoj uniji. Matea Damjanović prati Forum.

Published On 04 Sep 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO