Grlić Radman za proširenje EU-a na Balkan

Grlić Radman radit će na tome da Ljubljana ne blokira Zagreb na putu u Šengensku zonu (Goran Stanz / Pixsell)

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman potvrdio je u utorak da Hrvatska i Slovenija podupiru proširenje Europske unije na zapadni Balkan te izrazio nadu u pozitivan odgovor Komisije o ulasku Hrvatske u Šengenski prostor. 

“Mi želimo mir i stabilnost u tom dijelu Europe, a te zemlje imaju pravo na europsku budućnost”, rekao je Grlić Radman, koji sudjeluje na Bledskom strateškom forumu.

Odgovarajući na upit o mogućnosti da Slovenija blokira hrvatsko pristupanje Šengenskom prostoru, kazao je kako se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije i kaže da će raditi na tome da Ljubljana ne blokira Zagreb.

“Mi smo u europskoj obitelji i sigurno ćemo biti svi solidarni”, rekao je i dodao da će nastojati dobiti “zeleno svjetlo od Slovenije”.

O čemu je razgovarao s Cerarom?

Komentirao je i nedavni neformalni susret sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

Nakon tog susreta rekao je kako je Cerar 2017. “gotovo prihvatio” inicijativu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića za protokol po kojemu bi došlo do bilateralnog dogovora o graničnom pitanju.

No, to je Cerar demantirao.

“Mi smo se vidjeli na Krku i nismo razgovarali ni o čemu osim o budućoj suradnji”, kratko je poručio šef hrvatske diplomacije.

Izvor: Agencije