Mine usmrtile 615 osoba u Bosni i Hercegovini

Neeksplodirana ubojita sredstva prisutna su širom Bosne i Hercegovine (Facebook / Federalna uprava Civilne zaštite)

Na Trebeviću, planini kod glavnog grada Bosne i Hercegovine, pronađeno je 175 mina i devet komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) u okviru projekta “Sarajevo bez mina do 2020.”, prenosi agencija Anadolija.

U petak su na području Trebevića, na lokaciji Merdžanov klanac (Istočni Stari Grad), predstavljeni dosadašnji rezultati operacija oslobađanja minske površine, a u okviru realizacije projekta koji finansiraju Sjedinjene Američke Države.

Sumnjiva površina u cijeloj Bosni i Hercegovini trenutno iznosi 1.016 km2, a dosad je od mina i NUS-a stradalo 1.765 osoba, od čega 615 smrtno.

Anadolija navodi da je riječ o zadatku provjere površine 470.750 m2, koja obuhvata područje od ekonomskog interesa i sigurnosnog rizika za stanovnike i turiste te regije.

Problem nepristupačnosti terena

Izvođač radova je nevladina organizacija Centar za obuku pasa, a zadatak se realizira posredstvom ITF Enhancing Human Securityja.

Cilj projekta “Sarajevo bez mina do 2020.” jest osloboditi područje Sarajeva od mina, čime su obuhvaćene općine Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća.

Od aprila 2019, kad je ozvaničen početak rada na tim zadacima, dosad su završene aktivnosti na području općine Stari Grad, dok su aktivnosti na području općine Istočni Stari Grad u završnoj fazi.

Zbog nepristupačnosti terena na kojem se obavljaju operacije deminiranja i netehničkog izviđanja prisutni su bili u prilici putem snimanja dronom upoznati se s lokacijom, dok su im kroz prezentaciju predstavljene slike zadatka i pronađenih mina, kao i svi ostali podaci vezani za tu lokaciju.

Izvor: Agencije